La Galati, pompierilor li se contorizeaza apa folosita la stingerea incendiilor. Explicatia data de primarie pentru apometre

Dată publicare: 26-06-2015 08:31
Dată actualizare: 29-06-2015 07:05


Cine plateste apa folosita de pompieri pentru stingerea incendiilor? Greu de spus, din moment ce exista o lege care obliga primariile sa achite facturile, dar si o Hotarare de Guvern care spune ca apa utilizata la interventiile ISU e gratuita.

Situatia pare sa duca la decizii absurde. La Galati, pe hidrantii de la care pompierii incarca autospecialele au fost montate.apometre.

Galatiul inseamna, prin excelenta, apa: Dunare, Prut, Siret, plus baltile din jurul orasului. Cu toate acestea, pretul apei este unul dintre cele mai ridicate din tara si, mai nou, pana si pompierii au apometre pe hidrantii de unde-si alimenteaza masinile de interventie.

De cand au fost instalate apometrele, pompierii spun ca se gandesc de doua ori inainte de a umple autospecialele. Facturile de la societatea locala de furnizare a apei sunt redirectionate insa catre Primarie. Si asta cu toate ca in Legea 307 se prevede expres ca apa folosita pentru stingerea incendiilor e cu titlu gratuit, pentru pompieri, dupa cum explica maiorul Eugen Chirita, purtatorul de cuvant al ISU Galati

Cineva trebuie sa plateasca insa facturile. Emanuela Turcu, purtatorul de cuvant al Primariei Galati: "Este o plata pe care o facem in baza legii de organizare si functionare a serviciului de stingere a incendiilor, dar si a unui regulament cadru care stipuleaza modul in care se organizeaza serviciile de utilitati publice."

Cornelia Arnautu purtator de cuvant Apa-Canal Galati: "Cantitatea de apa folosita de ISU pentru stingerea incendiilor este taxata primariei. Anul acesta, la sase luni, valoarea facturilor este de o mie cinci sute de lei."

Practic, apa folosita de pompieri este contorizata la fel ca si cea consumata, de exemplu, de fantanile arteziene. In hotararea de Guvern numarul 1490 din 2004, pe care se bazeaza organizarea Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, se precieaza ca: "In raport cu atributiile specifice, personalul are dreptul sa utilizeze gratuit apa, in conditiile legii, indiferent de sursa din care provine."


VIDEO PROTVPLUS.RO