Bugetul de care aveti nevoie pentru un animal de companie luat in vacanta. "Conditiile" CFR-ului pentru un catel cu bilet

Dată publicare: 25-06-2015 19:00
Dată actualizare: 28-06-2015 07:01


Daca vreti sa mergeti in concediu cu animalul de companie, ar fi bine sa-i cumparati bilet special pentru tren, ca sa nu aveti nicio problema.

Cei mai multi nu stiu acest lucru si daca sunt reclamati, pot fi amendati. Iar cei care ajung pe litoral, trebuie sa consulte lista hotelurilor care accepta prezenta cainilor in interior.

Cu toate ca Mikey - un catel - are tichet, el nu va avea un loc disponibil si va trebui sa calatoreasca fie in brate, fie pe podeau trenului.

Conform reglementarilor CFR, ca sa mergeti cu patrupedul in concediu, trebuie sa ii cumparati bilet. Tichetul are aceeasi valoare ca si pentru un copil, jumatate din costul unui bilet intreg, insa asta nu inseamna ca i-ati cumparat si un loc in compartiment.

Pe site-ul CFR, regulamentul lasa insa loc de interpretari: "Cainii, pisicile si animalele mici, purtate pe brate, precum si pasarile mici, in colivii, se pot transporta fara plata, daca niciun calator nu protesteaza."

In caz contrar, veti avea neplaceri cu controlorul: va trebui sa achitati biletul in tren, la tarif integral.

In cazul in care ati uitat sa cumparati bilet, trebuie sa ii convingeti repede pe ceilalti calatori ca prietenul dumneavoastra necuvantator este civilizat, nu va latra si nu va deranja pe nimeni pe toata durata calatoriei.

In plus, biletele pentru animale nu pot fi cumparate online. Asa ca stapanii trebuie sa mearga la casa de bilete pentru ele. In trenurile de calatori, accesul de cainilor de lupta si de atac este interzis, iar prezenta anumitor rase este reglementata in conditii stricte.

Daca vreti sa mergeti cu cainele pe litoral, orientati-va spre apartamentele de vacanta sau pensiunile la curtea carora turistii au acces.

Inainte sa veniti pe litoral, informati-va despre hotelurile care accepta animale de companie. Nu sunt multe la numar, sunt in jur de 15 pe intreg litoralul. In plus, se percepe o taxa de 10-20 de lei pe zi pentru fiecare animal de companie.

Pe plaja, legea interzice accesul cu animale de companie. Amenda este intre 10 si 20.000 de lei. Insa, de dragul turistilor, multi administratori inchid ochii.

Paul Marin, administrator plaja: "Eu, personal, pe mine nu m-a deranjat niciodata un animal de companie, nu m-a deranjat niciodata. Asa ca eu ii primesc."

Daca mergeti cu avionul, animalul de companie acceptat in cabina de pasageri trebuie sa aiba maximum 5 kilograme, incluzand greutatea custii, sa aiba cip de identificare si sa fie vaccinat. In functie de distanta pe care o aveti de parcurs, va trebuie sa scoateti din buzunar intre 20 si 200 de euro. In afara acestor conditii, alte animale se pot transporta in cala cu reglementari speciale.


VIDEO PROTVPLUS.RO