Pui de ferma sau de balta? Ce a mai ramas din industria broastelor in Romania, cel mai mare exportator european al anilor '80

25-06-2015 19:02


Cat de des mancati pui? De ferma, de tara sau de balta? Daca ultima varianta va trezeste interesul, atunci, aflati ca puteti sa comandati in restaurante pulpite de broasca, pescuite organizat din Delta Dunarii.

In prezent, pescarii, chiar si cei din asociatii, nu pot acoperi cererea interna, in conditiile in care in anii '80, Romania era cel mai mare exportator european in acest domeniu.

Ademenite in barca de un broscar si de consatenii lui, familiile de batracieni habar nu au ca vor gasi sfarsi in bucatariile unor restaurante.

Fie ca se asociaza ori negociaza singuri, pescarii vand acum broastele cu 1 leu bucata sau cu 20 de lei kilogramul. Iar cumparatorii sunt reprezentantii localurilor trimisi in Delta sa faca aprovizionarea.

Povestea nu se opreste aici. Exploatarea broastelor din specia Rana din Delta a fost concesionata.

''Sunt fonduri pentru asa ceva si ne putem atinge de ele. E destul luciu de apa pentru toata lumea. Deja exista, e o resursa care o avem, trebuie sa invatam sa o procesam", spune Paul Richard Nicolau, investitor.

"Noi ne-am dori foarte mult sa diversificam practic activitatile noastre, sa capturam broaste si sa putem sa dezvoltam astfel si pescaturismul local unde sa putem sa oferim turistilor produse locale", afirma Catalin Balaban, presedintele Asociatiei Golovita.

Carnea broastelor comestibile se imprieteneste minunat cu sosul de stridii si cel de soia, cu ciupercile siitake si cele numite urechi de lemn. Asta spun bucatarii chinezi. Si ei au pus in meniu asemenea preparate.

Adrian Iuriciuc, bucatar: ''Conteaza sa dichisesti un pic pulpita, sa nu arate chiar a picioare de broasca. Dupa ce o prajesti sa arate ca o acadea, ca un bombon. Pentru ca pulpita sa fie gatita pana la os, trebuie un foc mai lent, nu iute. N-are cum sa sara uleiul si nici broasca n-are cum sa sara."

In cifre, consumul intern de pui de balta e pe crestere, dupa aparitia restaurantelor frantuzesti, unguresti si fusion. O portie costa in jur de 35 de lei.

Calin Negru, bucatar: ''Ii dam prin faina, prin ou si pesmet. Dupa care ii bagam la prajit, la o temperatura de 160 de grade."

Administratorii care nu au relatii cu asociatiile de pescari se bazeaza pe importurile din Thailanda, Indonezia si Ungaria. Un kilogram costa 80 de lei. Sunt 30 de pachetele cu pulpe trase in folie.

Romania importa acum 5 tone pe an. Exploatarea interna organizata va depasi insa 40 de tone anual.

VIDEO PROTVPLUS.RO