La 17 ani a rămas orfan și riscă să rămână fără casă din cauza creditului părinților

Dată publicare: 07-02-2018 08:53
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


ioan zah

Ioan are 17 ani, este din Cluj și de o lună a rămas orfan. Mama lui a murit chiar în ziua de Bobotează, din cauza unui cancer pulmonar.

Și tatăl lui Ioan a murit în urmă cu 8 ani, răpus de același tip de cancer. Ambii părinți au lucrat la o fabrică de mase plastice din Cluj.

După ce părinții au murit, Ioan a rămas cu un credit de 70.000 de lei (17.000 de euro), credit pe care dacă nu îl plătește, va rămâne pe drumuri. Mai mulți oameni, printre care și Ioana Nicolaie, soția lui Mircea Cărtărescu, au sărit în ajutorul lui și speră să îl poată ajută să strângă acești bani.

Mesajul integral publicat de Ioana Nicolaie:

”Și eu cu cine rămân?” a spus Ioan când, de Bobotează, i s-a dat vestea. Și-a oprit ochii pe singura făptură din apartament, un cățel. Mama lui tocmai murise de cancer pulmonar. În urmă cu opt ani, când el abia împlinise zece, murise și tatăl, tot de cancer pulmonar. Ambii părinți lucraseră în trecut la Napochim, fabrica de mase plastice din Cluj. Ioan a crescut cu mama, o femeie demnă și prețuită de toți cei ce-o cunoșteau. Acum, când el a ajuns în clasa a douăsprezecea, ea nu mai este. El încă nu poate crede. Își descoperise boala târziu, în numai trei luni s-a stins.

Cum aveau un credit mai vechi – pentru izolarea termică a micului apartament în care trăiau -, mama s-a gândit să-l stingă, așa că-n decembrie a mai făcut un împrumut. O parte din bani, și-a zis, aveau să-i folosească la spital. Suma, oricum irelevantă, n-a contat, în mai puțin de-o lună, i s-a sfârșit și ei viața. Ioan a rămas cu un cățel și cu un credit de aproximativ 70.000 de lei (17.000 euro). Dacă nu-l va plăti cât mai repede, nu va dura mult și banca îi va lua apartamentul. Vecinii din bloc, martori ai dramei, au strâns o parte din bani. Profesorul universitar care se ocupă de caz a mai reușit să sensibilizeze cunoscuți, studenți și câțiva enoriași ai bisericii unde mama lui Ioan cântase în cor. S-au adunat până acum 27. 000 de lei. Dar mai e nevoie de încă 43.000 de lei.

Am aflat întâmplător de această tragedie și vreau foarte mult să-l ajut pe Ioan. Când ți-au murit ambii părinți și ai o pensie de urmaș din care nu știi dacă-ți mai poți permite sau nu boabele pentru cățel, cum să-ți dai bac-ul, cum să-ți duci mai departe studiile, cum să-ți începi temeinic viața? Vă rog, de aceea, sprijiniți-mă în acest gând al meu! Contează și cea mai mică donație. Dacă suntem mulți, vom reuși ca Ioan să nu fie aruncat în stradă. Uitați-vă la zâmbetul mai vechi al lui Ioan și gândiți-vă că de la începutul anului nu-l mai are. Și poate nu-l va mai avea vreodată.

Contul în lei este: RO71INGB0000999907584160; deschis în Cluj-Napoca;

Titular cont: Zah Ioan

Încă nu există un cont în euro, dar sper să se facă azi sau mâine. Iertați-mi această lungă postare, dar n-am știut cum s-o fac mai scurtă, uneori suferința nu încape în vorbe. Ajută orice share, dați share!

Later edit: există cont în euro deschis la Banca Transilvania din Cluj. E așa: Titular: Zah Ioan, Nr. Cont RO88BTRLEURCRT0232169001. Cod Swift: BTRLRO22.

Later edit 2: m-ați emoționat foarte tare prin solidaritate; azi ați donat, până acum o oră, 11.800 lei. Și incă nu aveam contul în euro. Vă mulțumesc din suflet.

ACTUALIZARE, 6 februarie: 32.400 lei și 500 de euro s-au adunat deja într-o singură zi! Din cei 43.000 necesari. Mi se pare mult, m-ați copleșit. Acestei sume se adaugă banii obținuți din chetele vecinilor, profesorilor de la școală, colegilor, studenților și enoriașilor bisericii. Ionuț Zah va rămâne în apartamentul lui, iar asta nu s-ar fi petrecut fără dvs. Vă sunt tare recunoscătoare. Tot ce va depăși datoria la bancă va intra într-un cont special, cu dublă semnătură, care să-i folosească în timpul studiilor. IONUȚ ZAH vă mulțumește din suflet.”

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO