BNR va aplica măsuri drastice la împrumuturile bancare, ca să frâneze ritmul creditării

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 09 Ianuarie 2018 18:51
Categorie: Financiar

Apar avertismente tot mai serioase pentru cei care iau credite fără să-și calculeze riscurile. Mai mult, din primăvară, Banca Națională vrea să frâneze ritmul creditării, adică să impună limite, până la care românii să se poată îndatora.

O varianta discutată este ca ratele să reprezinte cel mult jumătate din venituri.

Măsura vine după ce, în ultimul an, români cu salarii mici s-au supraîndatorat, iar acum sunt în mare pericol, odată ce dobânzile au început să crească.

După o perioadă cu dobânzi minime, în care românii au luat credite pentru orice, economiștii se tem că mulți datornici nu vor mai putea să-și achite ratele. Dobânzile au început să crească, iar în mare pericol sunt cei care câștigă puțin.

Situația a devenit îngrijorătoare în ultimul an, arată și datele Băncii Naționale.

O treime dintre românii cu credite ipotecare câștigă mai puțin de 2.300 de lei, iar jumătate din această sumă ajunge, lunar, la banca. Ei sunt românii cei mai vulnerabili, din punctul de vedere al Băncii Naționale, în fața creșterilor de dobânzi.

În acest context, în interiorul BNR se vorbește despre plafonarea gradului de îndatorare la 55%, măsură care ar putea fi aplicată din primăvară. Alte voci susțin un prag de îndatorare mai strict, de până la 35%, în cazul creditelor de consum, la care dobânzile sunt mai mari decât cele pentru împrumuturile ipotecare.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: ”Lumea se schimbă, ne schimbăm și noi cu ea și încercăm să facem lucrurile să meargă mai bine. Dacă se vor lua asemenea măsuri, probabil prin primăvară".

În prezent, pentru românii cu venituri mai mari de 2.000 de lei, băncile acceptă un grad de îndatorare și de 65%, iar pentru cei cu salarii mici în jur de 50%.

Dar fiecare banca are propriile limite, pe când BNR vrea să impună un prag general.

Alexandra Smedoiu, specialist PwC: ”Pentru anumite categorii de populație și anume cei cu salarii minime, gradul de îndatorare urcă spre 60%. Orice mic dezechilibru în rata dobânzii poate să-i ducă pe acești oameni în imposibilitatea de a-și plăti ratele și, cu efect de rostogolire, poate să afecteze întreagă economie”.

De exemplu, o persoană plătită cu salariul mediu pe economie, care are un credit de tip Prima Casă și un grad de îndatorare de 55%, plătea în vară o rată de 1.070 de lei.

Dacă dobânda inițială se dublează, persoana va ajunge să achite 70% din cât câștigă!

Lucian Anghel, Bursa de Valori București: ''Românii ar trebui să se gândească din ce în ce mai mult să ia credite cu dobânzi fixe și nu cu dobânzi legate de ROBOR.''

Conducerea Băncii Naționale mai trage un semnal de alarmă: locuințele s-au scumpit într-un ritm care depășește pragul de alertă stabilit la nivel european - de peste 6%.

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,04%
Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,04%
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Zapp
Prietenii au fost alaturi de el si de data asta, iar pentru Zapp totul a mers ca pe roate. A cucerit publicul inca de la prima runda iar acum a dat tot ce e mai bun

05:11
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Szilard Deak
Vine din viitor si e pregatit sa cucereasca traseul Ninja Warrior. Szilard Deak a facut orice pentru a-si indeplini misiunea in semifinala

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Remus Boroiu
Uriasul cu inima de copil, Remus Boroiu a facut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanta, bravo!

05:49
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Radu Itu
Fie ca pierzi sau castigi, important e sa ai stil sunt cuvintele care-l caracterizeaza pe Radu Itu. Fara emotii si plin de energie, designerul s-a inscris in lupta pentru un loc in finala. A reusit?

02:35
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Justin Musina
O clipa de neatentie sau o tehnica gresita te pot trimite in apa, dar cu toate astea, Justin s-a calificat pentru runda a doua.

02:02
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Ilka Kis
A demonstrat ca si femeile pot fi la fel de puternice ca barbatii. Ilka Kiss a luptat din greu pentru a ajunge la finalul traseului, insa?

03:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Dragos Lupsa
Cine nu l-a remarcat pe Dragos Lupsa? Cel mai tanar concurent de la Ninja Warrior care a reusit sa ajunga chiar si in semifinala. La doar 16 ani, tanarul a impresionat o tara intreaga

02:27
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Alexandru Munteanu
"Muntele Alexandru", asa cum l-au numit comentatorii, s-a descurcat cu brio la primele probe desi a suferit unele accidentari. Cum a facut fata traseului din semifiala?

04:28
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei sezonul 8: Maria Udrea
Interpretarea Mariei Udrea l-a facut pe Tudor sa o blocheze pe Irina. La doar 18 ani acesta a reusit sa impresioneze cu piesa Do it like a Dude.

10:21
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei sezonul 8: Stefania Roman
Stefania Roman a impresionat-o pe Irina inca de la inceput cu piesa Sympathique. A reusit sa starneasca curiozitatea si celorlati trei jurati?

04:28
sears, faliment,
Gigantul american în retail care a intrat în faliment
Prețul cerut pentru un conac din secolul XIX și o podgorie din Valea Călugărească
A doua țară UE, după Grecia, care zdruncină zona euro. “Situaţia este extrem de fragilă"
România, printre primele țări din lume la servicii externalizate. Nemulțumirea investitorilor
Avertisment dur de la Banca Mondială: România își condamnă generaţiile viitoare la sărăcie
Lipsa angajaților frânează cea mai mare economie a UE. Firmele recrutează masiv români
combinat siderurgic
Cel mai mare combinat din România se vinde. Un miliardar, lăudat de Forbes, va deveni noul patron
Bursa de la New York și-a continuat declinul. Războiul comercial dintre SUA și China sperie investitorii
Brand românesc cu o tradiție de peste un secol renaște spectaculos, deși se află în insolvență
Analiză Bloomberg: Câți bani au pierdut cei mai bogați oameni ai lumii în urma turbulenţelor de pe bursă
Un fermier a izbucnit în plâns în livadă. ”Tinerii noștri se duc la cules de fructe în Europa”
Despăgubiri mici după pestă. Afacerea de care s-a apucat un fermier rămas fără porci