Justitia e oarba! Legea salarizarii unice nu-i prea afecteaza pe magistrati
Romania are sanse mari de a deveni, in curand, tara in care salariul nu este stabilit prin lege sau pe baza de negociere cu patronatul, ci prin sentinta judecatoreasca.
Legea salarizarii unitare in sectorul bugetar nu poate stopa discrepantele care au aparut ca urmare a unor sentinte judecatoresti ale caror efecte se perpetueaza indiferent de modificarile aduse normativelor.
Magistratii au deschis o adevarata Cutie a Pandorei in momentul in care si-au dat castig de cauza in procesele prin care solicitau statului acordarea de diverse sporuri salariale.
Din acest motiv, veniturile magistratilor au ramas aceleasi, in timp ce multi alti bugetari s-au trezit de la 1 ianuarie 2010 cu lefurile diminuate.
Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat pentru Gandul: "A existat o lege, data prin 2007 - 2008, prin care s-a stabilit ca sporul de confidentialitate face parte din salariul de baza. Aceasta prevedere a fost inclusa in salariul de baza si prevazuta in Legea salarizarii unitare, dar vreau sa fiu foarte clar: salariile magistratilor nu au crescut datorita Legii unice de salarizare, ci au ramas la nivelul lunii decembrie 2009. La fel se intampla si in cazul altor sporuri, de care beneficiaza alte categorii profesionale.(...) Legea salarizarii nu poate repara, din pacate, ceea ce au stricat sentintele judecatoresti".
In tot acest timp, mii de oamenii care s-au trezit cu lefuri taiate chiar si la jumatate in luna ianuarie sunt indemnati de sindicalisti sa mearga in instanta. Este o prima forma de protest a celor care spun ca nu-si mai pot plati ratele si nu mai au cu ce sa-si creasca copiii.
Cei care ameninta ca isi vor da in judecata sefii spun ca era normal sa primeasca niste decizii privind recalcularea salariilor. Principalul motiv care a dus la micsorarea lefurilor bugetarilor tine de eliminarea unor sporuri ce nu sunt trecute in codul muncii.
Este vorba despre prime pe care fiecare ramura in parte si le-a stabilit de-a lungul timpului prin negociere cu angajatorul si le-a trecut in contractele colective de munca.
Multe dintre aceste acte sunt inca in vigoare, motiv pentru care salariatii se considera nedreptatiti.