Judetul din Romania in care castravetii au ajuns sa fie aruncati in camp pentru ca fermierii nu au unde sa ii vanda
In timp ce clientii se bucura ca s-au facut multe legume, fermierii isi plang in pumni. In sudul judetului Mehedinti acestia au ajuns sa arunce castravetii pentru ca, spun ei, nu au unde sa-i vanda.
Samsarii le ofera un pret ridicol: doar 30 de bani pe kilogram. Nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie disperata daca oamenii s-ar fi unit in asociatii.
In Branistea, judetul Mehedinti, 90% dintre localnici sunt fermieri. Pamantul a fost generos cu ei si au culturi frumoase de castraveti, rosii, vinete sau pepeni. Doar ca anul acesta recolta e bogata, insa cererea este atat de scazuta inca oamenii plang cand vad ca au muncit degeaba.
"Tot satul ii arunca aici pe balta, se duc pe Dunare la peste."
Acest tanar a "scapat" de o parte din productie numai dupa ce a fost de acord sa vanda castravetii cu 30 de bani pe kilogram.
"Acum nu am scos nici banii de folie la castraveti”, spune el.
Un altul a muncit in Spania la cules de masline. Banii castigati acolo, aproape 1000 de euro, i-a investit in cultura de castraveti. Degeaba, spune el. En-gross-istii care vin in sat sa cumpere marfa ofera prea putin.
O solutie ar fi asocierea. In tara s-au organizat 14 camere agricole judetene dispuse sa ii ajute pe producatori sa isi vanda marfa. Insa nu functioneaza inca din cauza legislatiei.
Cornel Stroescu, presedinte Camera Agricola Nationala: "O sa incercam sa facem achizitii de la mici fermieri care in momentul de fata au o problema, nu numai in judetul Mehedinti, eu cred ca la nivel national. Aceste produse vor intra in circuitul economic, nu vor fi aruncate la gunoi."
Reprezentantii Camerei Agricole Nationale vor cere sprijinul Guvernului - o finantare de 2 ani, perioada in care fermierii sa isi poata vinde marfa catre depozite si sa primeasca un pret corect. Dupa aceasta perioada, Camerele Agricole ar trebui sa se finanteze singure cu ajutorul producatorilor care vor adera la ele.