Istoria micilor nelipsititi de pe mesele romanilor, de 1 Mai. Cum au aparut din greseala in localurile din Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

 Pentru ca se aproprie 1 Mai folosim un cuvant care suna magic in urechile romanilor: mititei.

 De la retetele clasice pana la reinterpretarile moderne din bucatariile restaurantelor sofisticate, "micul" a trecut peste timpuri si istorie cu demnitate si putin mustar alaturi. Cu toate ca ideea de baza isi are originea in Balcani, intalnindu-se in Grecia, Turcia si Serbia, mititeii s-au asezat atat de bine in bucataria romaneasca, incat astazi cu greu ar crede cineva ca nu au fost inventati aici.

Fie ca sunt de manzat, mangalita, putina oaie si eventual cimbru, micii sunt primii pe lista de cumparaturi in aceste zile. Nu exista carmangerie sau ferma care in prag de 1 Mai sa nu produca milioane de mititei care vor sari ca arsi pe gratare.

De 16 ani un barbat din Alba a devenit celebru in toata zona localitatii Daia Romana pentru micii din carne de vitel. Si-a inregistrat produsul ca marca traditionala si acum vinde in mai multe judete.

Dan Groza administrator firma: "60% carne de manzat, 30% slanina, 20% de porc, carnea trebuie sa fie cat mai proaspata, maximum patru zile nu se congeleaza, sare, piper, bicarbonat, usturoi, cimbru."

Citește și
statiunea Mamaia
Mamaia se transforma in statiunea de lux a Europei de Est. In vacanta de 1 mai, hotelierii au pregatit chiar si un elicopter

In cartierul Someseni din Cluj o familie este vestita in zona pentru ca de peste 20 de ani pastreaza reteta micilor traditionali in carmangeria proprie. Aici boiaua dulce face diferenta.

Adelina Dragan administrator firma: "Reteta noastra contine carne proaspata la care adaugam condiment precum boia sare si piper, de 20 de ani nu am schimbat reteta."

Si in Maramures, la ferma unei familii, se lucreaza de cateva saptamani la preparea micilor. In acest caz se foloseste porc de Mangalita.

Iustin Tira, manager pensiune: "La noi se pregatesc doar cu condimente si porc de mangalita, cimbru, usturoi, fara conservanti."

Dar pentru ca timpurile sunt altele exista si micul reinterpretat. Proprietarii unei bacanii din Bucuresti au venit cu o inovatie: mici din vita black angus si piept de mangalita.

Marius Voda, macelar: ''Am ales sa combinam ceafa de black angus - o rasa de carne de manzat speciala ca si carne- iar pieptul de mangalita foarte suculent gras, dar si sanatos''

Sunt mai scumpi, insa selectia de carne este mai mare, iar condimentele bio sunt aduse din Austria. In timp ce un kilogram de mici traditionali costa 20 de lei, pretul acestora se ridica la 50.

Sa nu uitam totusi de mustar esential langa mici.

Zoltan Kovacs, producator: ''Este un mustar iute care se simte o secunda, apoi incep sa apara aromele din gust si a treia ramane asa o aroma fantastica, persista mult."

Si totusi de unde a pornit pasiunea pentru mici? Antropologii culinari spun ca ar avea sute de ani vechime si provin din zona Balcanilor, aflata sub ocupatie otomana. Exista insa si o poveste romaneasca. Totul a inceput in centrul vechi, pe strada Covaci, la numarul 3.

Marius Voda, macelar: ''Undeva, inainte de Al Doilea Razboi Mondial, una din pravaliile din Bucuresti au ramas fata mate la carnati si, pentru ca se cereau carnati de catre musterii, au pus carnea direct pe gratar dar fara mat si de acolo ar fi rezultat.''

Si inca un secret: micii adevarati si cei mai gustosi se fac musai pe un gratar cu carbuni incinsi. Jarul si lemnele vor da o aroma neasemuita carnii.

 

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Cele trei stadioane pe care poate juca România la Cupa Mondială din 2026
GALERIE FOTO Cele trei stadioane pe care poate juca România la Cupa Mondială din 2026
Citește și...
20.000 de turisti, asteptati in acest weekend in Vama Veche. Surprizele pregatite pe plaja
20.000 de turisti, asteptati in acest weekend in Vama Veche. Surprizele pregatite pe plaja

Chiar daca este joi, zi lucratoare, primii turisti au inceput deja sa ajunga pe liltoral pentru mica vacanta de 1 mai. Iar soarele tine cu ei.

Mamaia se transforma in statiunea de lux a Europei de Est. In vacanta de 1 mai, hotelierii au pregatit chiar si un elicopter
Mamaia se transforma in statiunea de lux a Europei de Est. In vacanta de 1 mai, hotelierii au pregatit chiar si un elicopter

In fiecare an, de 1 mai, statiunea Mamaia este cautata de cei care iubesc confortul si nu duc grija banilor. Pentru primii turisti din acest sezon, hotelierii de la malul marii au pregatit apartamente de 5 stele, cu tot confortul, chiar si un elicopter.

Pregatiri intense pe litoral pentru 1 mai. Hotelurile si pensiunile din Mamaia, rezervate in proportie de 80%
Pregatiri intense pe litoral pentru 1 mai. Hotelurile si pensiunile din Mamaia, rezervate in proportie de 80%

 Mamaia se pregateste sa fie o gazda perfecta pentru cei 40 de mii de turisti care vor ajunge la mare de 1 mai. In cateva zile statiunea va prinde viata, odata cu vestitele petreceri organizate in cluburi sau pe plaja.

Oferta
Oferta "doua nopti la pret de una" i-a convins pe turisti sa mai ramana la munte. Cat au cheltuit strainii veniti in Romania

Frigul si zapada i-au indemnat pe cei care si-au petrecut Pastele la munte sa-si prelungeasca vacanta. Mai ales ca au primit o noapte gratuita de cazare, la una suplimentara platita.

Recomandări
Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, chiar înaintea negocierilor de pace dintre Kiev și Washington
Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, chiar înaintea negocierilor de pace dintre Kiev și Washington

Rusia a lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, în timp ce Kievul se pregătește să discute cu SUA despre încheierea unui acord de pace.

MAI: 21 de sesizări în campania pentru alegerile locale parțiale. Amendă de 4.500 lei pentru distrugerea unui afiș
MAI: 21 de sesizări în campania pentru alegerile locale parțiale. Amendă de 4.500 lei pentru distrugerea unui afiș

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au anunțat că, în timpul campaniei pentru alegerile locale parțiale, au fost înregistrate 21 de sesizări privind posibile fapte nelegale, dintre care 13 au fost confirmate, iar șase sunt încă investigate.

Criza apei i-a costat pe locuitorii din Prahova și Dâmbovița 120.000 euro pe zi. Restaurante și afaceri, forțate să caute apă
Criza apei i-a costat pe locuitorii din Prahova și Dâmbovița 120.000 euro pe zi. Restaurante și afaceri, forțate să caute apă

Criza apei din Prahova și Dâmbovița se îndreaptă spre o posibilă soluționare. Premierul Ilie Bolojan a anunțat că vineri seară alimentarea cu apă va fi reluată treptat, dar a avertizat că apa nu va fi deocamdată potabilă.