Romania vrea sa readuca in rafturi parizerul cu 60 % carne. Cate E-uri si carne dezosata mecanic sunt acum intr-o felie
Va era dor de gustul parizerului de alta data? Producatorii vor folosi din nou retete vechi de zeci de ani, ca sa ne vanda mezeluri facute doar din carne si fara coloranti.
Cine va accepta provocarea va intra intr-un registru al produselor consacrate. Cine nu poate ramane pe piata si cu retetele actuale, dar isi asuma un risc. Dupa ce piata a fost invadata de produse de o calitate uneori indoielnica, oficialii vin cu noi reglementari. Vechile retete ale mezelurilor vor fi din nou folosite, iar cumparatorul va putea face diferenta intre un parizer facut din carne si altul din soia, coloranti si resturi de oase.
Sorin Minea, ROMALIMENTA: " La cererea, in primul rand, a consumatorului, care spune "nu stim ce bagati in ele, pe vremuri erau mai bune", aditivii vor fi cei de la origine, sare, nitrit, polifosfat, nu vor fi folositi coloranti, vor avea gustul de carne, nu intaritor de gust."
Iata si un exemplu: in urma cu 50 de ani, intr-unul din salamurile facute la o fabrica de mezeluri din Sinaia se gasea 73 la suta carne de vita amestecata cu porc, 24 la suta grasime si 1,3 la suta sare, plus condimente.
Din pacate, acum unii producatori au inversat cantitatile. In unele mezeluri pun 80 la suta grasime, 10 la suta carne, iar in rest completeaza cu soia, coloranti si corectori de gust.
Ideea este ca atunci cand ajungem la raft sa putem alege acele produse facute ca pe vremea bunicii. Stiati ca, de pilda, in 1968 crenvurstii contineau 63 la suta pulpa calda de vita, peste 35 la suta grasime de porc si cateva condimente. Ei bine, doar aceleasi ingrediente ar trebui sa le contina si crenvurstii care se incadreaza in categoria "retete consacrate".
Asta ar insemna ca ar trebui sa dispara carnea dezosata mecanic, de cea mai proasta calitate, care contine resturi de piele, tendoane si oase. Dar nici colorantii cum ar fi carminul si potentiatorii de aroma nu mai au ce cauta in aceste mezeluri.
Ministerul Agriculturii va infiinta in aproximativ trei luni si un registru al retetelor consacrate, de indata ce producatorii si asociatiile din industria carnii vor inainta lista cu produsele pe care le vor fabrica.
Sursa: Pro TV
Etichete: mezeluri, retete, parizer, salam, coloranti,
Dată publicare:
27-01-2014 21:05