Romania vrea sa readuca in rafturi parizerul cu 60 % carne. Cate E-uri si carne dezosata mecanic sunt acum intr-o felie

×
Codul embed a fost copiat

 Va era dor de gustul parizerului de alta data? Producatorii vor folosi din nou retete vechi de zeci de ani, ca sa ne vanda mezeluri facute doar din carne si fara coloranti.

Cine va accepta provocarea va intra intr-un registru al produselor consacrate. Cine nu poate ramane pe piata si cu retetele actuale, dar isi asuma un risc. Dupa ce piata a fost invadata de produse de o calitate uneori indoielnica, oficialii vin cu noi reglementari. Vechile retete ale mezelurilor vor fi din nou folosite, iar cumparatorul va putea face diferenta intre un parizer facut din carne si altul din soia, coloranti si resturi de oase.

Sorin Minea, ROMALIMENTA: " La cererea, in primul rand, a consumatorului, care spune "nu stim ce bagati in ele, pe vremuri erau mai bune", aditivii vor fi cei de la origine, sare, nitrit, polifosfat, nu vor fi folositi coloranti, vor avea gustul de carne, nu intaritor de gust."

Iata si un exemplu: in urma cu 50 de ani, intr-unul din salamurile facute la o fabrica de mezeluri din Sinaia se gasea 73 la suta carne de vita amestecata cu porc, 24 la suta grasime si 1,3 la suta sare, plus condimente.

Citește și
Mezeluri RTI3
In cautarea gustului pierdut, partea III. Mancam 10 kg de mezeluri pe an, din care 3 kg sunt E-uri
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Din pacate, acum unii producatori au inversat cantitatile. In unele mezeluri pun 80 la suta grasime, 10 la suta carne, iar in rest completeaza cu soia, coloranti si corectori de gust.

Ideea este ca atunci cand ajungem la raft sa putem alege acele produse facute ca pe vremea bunicii. Stiati ca, de pilda, in 1968 crenvurstii contineau 63 la suta pulpa calda de vita, peste 35 la suta grasime de porc si cateva condimente. Ei bine, doar aceleasi ingrediente ar trebui sa le contina si crenvurstii care se incadreaza in categoria "retete consacrate".

Asta ar insemna ca ar trebui sa dispara carnea dezosata mecanic, de cea mai proasta calitate, care contine resturi de piele, tendoane si oase. Dar nici colorantii cum ar fi carminul si potentiatorii de aroma nu mai au ce cauta in aceste mezeluri.

Ministerul Agriculturii va infiinta in aproximativ trei luni si un registru al retetelor consacrate, de indata ce producatorii si asociatiile din industria carnii vor inainta lista cu produsele pe care le vor fabrica.  

Citeste si: In cautarea gustului pierdut, partea II. Cum am ajuns sa consumam mancaruri traditionale romanesti "Made in Poland"

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
De ce nu este bine sa abuzati de cafea sau sare. Cum va pot pune in pericol sanatatea
De ce nu este bine sa abuzati de cafea sau sare. Cum va pot pune in pericol sanatatea

Cafeaua, sarea, mezelurile si bauturile energizante. Iata produsele care contribuie la pierderea masei osoase la varste tinere.

In cautarea gustului pierdut, partea III. Mancam 10 kg de mezeluri pe an, din care 3 kg sunt E-uri
In cautarea gustului pierdut, partea III. Mancam 10 kg de mezeluri pe an, din care 3 kg sunt E-uri

Autoritatile recunosc ca, azi, denumirile: "traditional, de casa, de tara" - au devenit cuvinte goale si nu prezinta nici o garantie.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.