Ingrijorator! 800.000 de minori au probleme de conduita sau sunt depresivi
Zbuciumul vietii din zilele noastre strica echilibrul fragil al copiilor. Avem in vedere sanatatea lor psihica si de afectiuni pe care nu le vedem sau, mai grav, nu le acceptam.
Primul studiu facut in Romania arata ca peste 500.000 de fetite si baieti au tulburari de anxietate, 150.000 sunt depresivi si aproape 100.000 au probleme de conduita.
In primele luni, parintii sunt singura legatura cu lumea, dar si aceasta se rupe pentru ca adultii nu au de ales si se intorc la serviciu. Uneori, copilul ii vede doar o ora pe zi. La un copil sensibil apare anxietatea de separare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Psihologii spun ca daca copilul invata de mic ca parintii nu sunt disponibili, atunci crede ca nu este protejat, ca nu poate avea incredere.
Exista solutii. Cand sunteti acasa, contactul fizic este esential. Strangeti bebelusul in brate, nu va deveni dependent. Lasati-i aproape o haina a mamei la culcare. Va recunoaste mirosul si se va simti mai putin insingurat.
De fapt, conteaza mai putin numarul de ore si mai mult calitatea timpului petrecut impreuna. Pentru copilul scolar, care devine agresiv in clasa sau, dimpotriva, retras pana la ruperea totala de colectiv, cel mai important este sa i se vorbeasca. Si sa fie ascultat.
La aceasta varsta, principala problema este axietatea de performanta: teama de note proaste, care poate duce chiar la depresie.
Din cei 880.000 de minori cu probleme, cei mai multi sunt adolescenti. Specialistii avertizeaza ca o gasca problematica, consumul de alcool, sexul neprotejat, noptile pierdute sau chiulul sunt cateva din elementele care declanseaza problemele la adolescenti.
Solutia propusa tine de initierea de catre parinti a unor discutii lejere, dar care sa nu le dea senzatia ca le este invadata intimitatea. Altfel, se poate ajunge la drame.
In Romania, 20% dintre copii au tulburari mentale usoare fata de 12%, media europeana. Statul roman lucreaza la o strategie, dar fara rezultate deocamdata.