Proteste in Bucuresti. Sute de persoane au manifestat impotriva proiectului Rosia Montana

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE: Cateva sute de persoane au protestat duminica seara in Capitala fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, promovat de Guvern intr-un proiect de lege aprobat in aceasta saptamana.

Manifestantii si-au incheiat protestul tot la Universitate, luni noaptea, in jurul orei 3.30. Protestul n-a fost lipsit de incidente. In Piata Victoriei, manifestantii au incercat sa sparga cordonul de jandarmi si sa se indrepte spre Televiziuna Romana. Au fost insa impiedicati.

Dupa o actiune inceputa dupa-amiaza in Piata Victoriei, unde numarul protestatarilor ajunsese la aproximativ 2.000, acestia s-au intors la Universitate, unde s-au asezat pe bulevard, ocupandu-l pe un sens, de la fantana pana dupa intersectia cu strada Ion Campineannu.

Inarmati cu PET-uri pe care le izbeau ritmic de asfalt sau unele de altele, sute de tineri au ramas in zona ocupata, inconjurata de fortele de ordine, cateva ore si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana", agitand steaguri si pancarte cu mesaje de protest fata de proiectul minier si decizia Guvernului de a-l promova intr-un proiect de lege.

Jandarmii au securizat zona in care s-a desfasurat protestul fara a incerca oprirea acestuia, intrucat nu au avut aprobare pentru o astfel de interventie atata timp cat nu existau manifestari violente sau de tulburare grava a ordinii publice.

Citește și
rosie
Sova, cu rosia pe iPad dupa ce o activista de la "Salvati Rosia Montana" l-a luat prin surprindere
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Manifestantii au inceput sa plece dupa ce unul dintre ei a tinut un discurs in care le-a multumit si i-a indemnat sa se reuneasca la Universitate si in serile urmatoare.

Peste 100 de jandarmi au fost mobilizati in strada pentru a asigura masurile de securitate.

Si la Sibiu, aproximativ 400 de oameni s-au strans si in piata mare pentru salvarea Rosiei Montane.

Cronologia evenimentelor, duminica, 1 septembrie 2013:

ora 22.15 Protestul continua la Universitate, manifestantii s-au asezat pe strada, blocand traficul pe un sens.

Sute de manifestanti protesteaza in continuare la Universitate fata de proiectul de la Rosia Montana, o parte dintre ei asezandu-se pe carosabil si blocand traficul auto pe sensul de mers dinspre Piata Romana, in timp ce pe celalalt sens se circula.

Manifestantii impotriva proiectului de la Rosia Montana, adunati de la ora 17.00 la Universitate, au mers in mars pana in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, unde au protestat timp de peste o ora, dupa care au revenit in Piata Universitatii.

Acolo, jandarmii erau asezati in dispozitiv pentru a-i directiona catre fantana si a evita ocuparea carosabilului. Unii protestatari s-au asezat insa pe bulevard, blocand circulatia pe sensul de mers dinspre Piata Romana spre Piata Universitatii. Pe celalalt sens se circula normal.

ora 21:30 Cei peste 1.000 de manifestanti care au protestat duminica seara la Guvern fata de proiectul de la Rosia Montana au pornit catre Universitate, unde s-au adunat initial.

Manifestantii impotriva proiectului de la Rosia Montana, adunati de la ora 17.00 la Universitate, au mers in mars pana in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, unde au protestat timp de peste o ora. In prezent, ei se indreapta din nou spre Universitate, traficul fiind restrictionat pe bulevardele de pe traseu.

ora 20.00 Cativa manifestanti care se aflau in Piata Universitatii - unde protestau fata de adoptarea proiectului de lege privind exploatarea aurului de la Rosia Montana - au rupt cordonul de ordine impus de jandarmi..

ora 19:50 Manifestantii impotriva proiectului de la Rosia Montana, adunati la Universitate, au mers, pe carosabil, pana in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, unde s-au oprit in urma cu cateva minute.

Zona a fost securizata de jandarmi, iar traficul rutier nu este perturbat.

ora 17.00 Sute de persoane protesteaza in Piata Universitatii fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, promovat de Guvern intr-un proiect de lege aprobat in aceasta saptamana.

Manifestantii s-au adunat in jurul orei 17.00, la fantana din Piata "21 Decembrie 1989" de langa Universitate. Ei arboreaza pancarte cu mesaje impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, flutura steaguri ale Romaniei si scandeaza. Printre ei s-a aflat si deputatul PDL Theodor Paleologu, care a spus ca se va opune proiectului, la votul in Parlament.

Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului si va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

"Salvati Rosia Montana"

"Salvati Rosia Montana" a rasunat duminica in mai multe orase din toata tara. Este indemnul celor care se opun proiectului de extragere a aurului din Muntii Apuseni. Nemultumirea lor a fost sporita dupa ce, marti, Guvernul a adoptat prevederile propunerii de contract de asociere dintre statul roman si investitorul canadian.

Desi era un miting la care isi anuntasera prezenta 4.000 de oameni, in centrul Capitalei la ora 17.00 se aflau doar cateva sute care se opun exploatarii aurului de la Rosia Montana.

Mihaela Mihai: "E o lege criminala si avem obligatia elementara de a lupta impotriva ei."

Theodor Paleologu, deputat PDL: "Regret ca nu suntem 100 de parlamentari acum."

Aproximativ 400 de oameni s-au strans si in piata mare din Sibiu pentru salvarea Rosiei Montane. La Timisoara, o femeie a venit la miting purtand la maini lanturi aurii: "Degeaba avem ce avem daca suntem in catuse de aur".

Sute de oameni s-au strans si in Iasi si Oradea.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Citește și...
Zacamantul de aur de la Rosia Montana va fi exploatat incepand cu 2016. Cota statului creste la 25%
Zacamantul de aur de la Rosia Montana va fi exploatat incepand cu 2016. Cota statului creste la 25%

Exploatarea zacamantului de aur de la Rosia Montana va incepe in 2016, iar statul isi va majora participatia la 25 la suta din actiuni.

Sova, cu rosia pe iPad dupa ce o activista de la
Sova, cu rosia pe iPad dupa ce o activista de la "Salvati Rosia Montana" l-a luat prin surprindere

Ministrul marilor proiecte, Dan Sova, s-a trezit vineri cu o rosie strivita pe tableta de o activista a organizatiei "Salvati Rosia Montana".

Referendumul privind proiectul minier de la Rosia Montana, invalidat din cauza prezentei scazute
Referendumul privind proiectul minier de la Rosia Montana, invalidat din cauza prezentei scazute

Referendumul local organizat, duminica, in 35 de comune si orase din judetul Alba privind proiectul minier de la Rosia Montana si mineritul din Apuseni a fost invalidat.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el
Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el

George Simion este „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul, afirmă contracandidatul său, liberalul Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul AUR este considerat și „cel mai tânăr nostalgic” după Nicolae Ceaușescu.