Referendumul privind proiectul minier de la Rosia Montana, invalidat din cauza prezentei scazute


Ultimul update: Joi 13 Decembrie 2012 06:48
Data publicarii: Luni 10 Decembrie 2012 14:00
Categorie: Stiri actuale
Rosia Montana

Referendumul local organizat, duminica, in 35 de comune si orase din judetul Alba privind proiectul minier de la Rosia Montana si mineritul din Apuseni a fost invalidat.

La acesta au participat 43,20 % din cetatenii cu drept de vot, fata de 50 la suta plus unu, cat era nevoie.

Potrivit Biroului Electoral Judetean pentru referendum, la consultarea publica organizata, duminica, in 35 de orase si comune din judetul Alba privind mineritul din Apuseni si proiectul de la Rosia Montana s-au prezentat 43,20 la suta din cetatenii cu drept de vot, astfel incat referendumul a fost invalidat din cauza prezentei reduse, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru ca referendumul sa fie validat, ar fi trebuit sa se prezinte la urne peste jumatate din cetatenii cu drept de vot.

Potrivit sursei citate, 62,45 la suta dintre cetatenii care s-au prezentat la urne au votat "Da”, iar 35 la suta "Nu”, fiind anulate 1,65 la suta din voturile exprimate.

In Rosia Montana, localitate vizata direct de referendum, deoarece aici se doreste dezvoltarea unei exploatari miniere, prezenta a fost de 66,06 la suta, iar dintre cetatenii care s-au prezentat la urne 78,75 la suta au raspuns "Da”, iar 19,44 la suta au raspuns "Nu”, fiind anulate 1,80 la suta din sufragiile exprimate.

Numarul total al persoanelor asteptate la urne la acest referendum era de peste 72.000.

Referendumul a fost organizat de Consiliul Judetean Alba, in 35 de comune si orase, in mare parte din zona Muntilor Apuseni, respectiv in orasele Zlatna, Campeni, Abrud, Baia de Aries si comunele Rosia Montana, Lupsa, Stremt, Vadu Motilor, Bucium, Ciuruleasa, Ramet, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Bacainti, Almasu Mare, Posaga, Rimetea, Intregalde, Galda de Jos, Cricau, Metes, Albac, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Garda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Salciua si Scarisoara. Cetatenii cu drept de vot din aceste localitati au avut de raspuns cu "Da" sau "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?". Costurile referendumului s-au ridicat la aproape 300.000 de lei.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO