Începe sezonul amenajării grădinilor. Operațiunea costă o mică avere, dacă apelăm la profesioniști
Luna martie deschide sezonul amenajării grădinilor, o adevărată bucurie pentru cei care au un petic de curte. Operațiunea costă o mică avere, dacă apelăm la profesioniști, dar cu răbdare, muncă și documentare o putem aranja și singuri.
Cel mai greu este cu resturile vegetale. Nu mai avem voie să le ardem, iar serviciul de preluare a acestor deșeuri se plătește.
Primii pași în amenajarea grădinii sunt curățarea terenului și proiectarea viitorului colț de rai. Există arhitecți peisagiști care realizează totul pe calculator și ne vor spune care este bugetul necesar.
Prețurile pornesc de la cinci euro pe metrul pătrat, dar cresc, dacă doriți, de pildă, și un sistem de irigație.
Cătălin Stoica, inginer horticultor: ”La o grădină medie, cum este aceasta, undeva la 300 de mp, costurile ar pleca de la, nu știu, 3000 de euro în sus, poate să ajungă la 10000, 15000, 20000 de euro.”
Cel mai des, oamenii pun în grădină tuia, ienupăr, conifere, magnolii și arțari japonezi. Mai nou, clienții caută plante rare și spectaculoase, care costă sute de lei.
Prețuri medii, plante ornamentale:
TUIA 20 - 60 lei
IENUPĂR 25 - 80 lei
MAGNOLIE 100 - 250 lei
IASOMIE 70 - 175 lei
LILIAC 50 - 80 lei
CHIPAROS 50 - 250 lei
ARȚAR JAPONEZ 50 - 200 lei
MESTEACĂN ALB 100 - 400 lei
Mario Avrma, arhitect peisagist: ”Cedrul argintiu și cireșul japonez sunt niste arbori care într-adevăr dau o valoare amenajării grădinii.”
O firmă din Brașov îi invită pe clienți să își aleagă singuri plantele ornamentale pe care le doresc în grădină.
Laura Dragomir, director firmă peisagistică: "Vede cum va arăta grădina 3D, se plimbă prin ea un pic și, v-am spus, avantajul este că omul vine și vede planta la fața locului, deci nu este o simplă poză de pe internet".
Prima problema de care se lovesc cei care își întrețin singuri grădinile este legată de resturile vegetale. Nu mai avem voie să ardem crengile și frunzele uscate, dar puțini oameni respectă regula: „Le luăm în curte și le dăm foc, că nu avem ce face altceva.”
Sunt puține si orașele unde preluarea acestor deșeuri vegetale se face gratuit.
De regulă, oamenii trebuie să facă o comandă specială la serviciul de salubrizare pentru ridicarea crăcilor și a frunzelor uscate. Costă între 150 și 200 de lei metrul cub, în funcție de oraș.
Întreținerea ulterioară a spațiului verde costă și ea. Firmele cer câteva sute de lei pe lună, așa că oamenii care nu pot plati învață să grădinărească singuri și mai cer doar consultanță, la nevoie.