Cum a fost transformată Grădina Botanică Bucov într-o seră inteligentă. Inovația lansată de elevii unei echipe de robotică
Cu pasiune și ajutați de tehnologie, elevii unei echipe de robotică din Ploiești au reușit să transforme sera Grădinii Botanice Bucov într-una inteligentă.
Au creat un sistem de irigare automată care direcționează apa către plante în funcție de necesitățile fiecăreia și poate fi controlat de pe telefon cu ajutorul unei aplicații.
Administratorii grădinii au acum de gând să extindă instalația la toate plantele, arbuștii și arborii din Grădina Botanică.
Plantele nu tocmai verzi, ba chiar uscate deoarece nu aveau suficientă apă, au fost remarcate de elevii veniți în vizită anul trecut la Grădina Botanică de la Bucov. Membri ai echipei de robotică de la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești, tinerii și-au propus să schimbe situația.
David Luca Moșu, elev: „Ce am încercat noi este să facem ceva sustenabil care să nu necesite atât de multă energie. Să nu coste mult. Adică tot sistemul existent costă până în 1.500 de lei și udă o seră întreagă”.
Elevii au pus la punct un proiect, au participat la o selecție făcută de Consiliul Județean și au câștigat o finanțare de 30.000 de lei. Din banii respectivi au cumpărat materialele necesare și au implementat sistemul de irigare inteligent, care poate fi controlat cu ajutorul unei aplicații.
Alexandru Dragu, elev: „Spre exemplu este afișată umiditatea zonei întai care este de 70%. Am pus și niște butoane pentru fiecare valvă ca să putem acționa și din aplicație ca să dea apă plantelor”.
Fetele au muncit și ele cot la cot cu băieții.
Daria Dinu, elevă: „Cred că suntem mai multe în echipă care am pornit de la această idee că „nu e de mine”. Totuși, robotica și echipa ne-a arătat că se poate atâta timp cât îți dorești”.
Mihaela Istrate, conferețiar universitar: „Când am pornit acest proiect împreuna cu Consiliul Județean Prahova ne-am gândit că, pe lângă activitățile educaționale din sfera Stem, am putea să organizăm și ceva care să aducă un beneficiu comunității noastre”.
Dragoș Grigorescu, directorul Muzeului de Științele Naturii Prahova: „Este un exemplu de conlucrare a ceea ce înseamnă tinerii cu elanul lor și cu entuziasmul lor caracteristic, pasiunile lor. Grădina Botanică își propune să fie nu numai o gradină pentru public, ci și una formată și construită împreună cu publicul”.
Reprezentații Grădinii Botanice Bucov spun că au de gând să extindă instalația și la plantele din afara serei.