A început Postul Paștelui. Fructele și legumele s-au scumpit

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 18 Februarie 2018 18:21
Categorie: Social

De astăzi a început cel mai lung și mai greu post al anului: Postul Paștelui. Timp de șapte săptămâni, credincioșii trebuie să se abțină de la carne, lapte și ouă.

Așa că este foarte important să învețe cum să combine felurile de mâncare, ca să evite problemele de sănătate. Dar, pentru că sunt foarte căutate în această perioadă, mulți spun că fructele și legumele sunt mai scumpe.

La tarabe găsim deja urzici, spanac şi salată verde. În timp ce cumpărătorii se plâng de preţurile mari, comericiantii spun că anul trecut erau şi mai mari, dar vindeau mai mult în această perioadă.

După ce şi-au făcut aprovizionarea, cei care ţin post trebuie să aibă grijă cum combină alimentele. Nutriţioniştii spun că lipsa proteinelor din carne o perioadă atât de lungă nu este bună pentru organism.

Dr. Adi Copcea, medic primar nutriţionist: ''Soia dintre legume este vegetala cea mai apropiată de carne. Mazărea şi fasolea sunt alimente extrem de hrănitoare şi foarte indicate pe perioada de post, leguminoasele în general(soia, naut, linte, fasolea) sunt şi foarte hrănitoare şi asigură un bun aport proteic în perioada asta. În general nu recomandăm vitamine sau suplimente pe perioada de post."

Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru dintre cele 4 posturi importante. Oamenii îl mai numesc şi postul mare. Durează 40 de zile, cărora li se adaugă şi săptămâna patimilor.

Mai important decât regimul alimentar este cel spiritual, spun preoţii. În post, credincioşii trebuie să încerce să fie mai buni, mai înţelegători şi mai darnici.

Dan Damaschin, preot Biserica Maternităţii Cuza Voda Iaşi: "Este perioada care prin excelenţă suntem chemaţi să ne sfinţim viaţa după modelul postirii făcute de mântuitor. Creştinii vor avea şansa de a se ruga mult mai frumos, ei vor fi invitaţi să renunţe la orice răutate din viaţa lor şi să devină alţi oameni, cu asugletele renăscute şi scăldate în iubire."

Studiile arată că 10% dintre români ţin tot Postul Paştelui, 12% respectă doar Vinerea Mare, iar 50% renunţă la carne, lapte şi ouă doar miercurea şi vinerea. 25% nu ţin cont de restricţii şi mănâncă normal în această perioadă.

Paştele Ortodox va fi pe 8 aprilie, iar Paștele Catolic va fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme.

Afumătorile se umplu cu preparate pentru Paște. Mezelarii lucrează la foc continuu
Afumătorile se umplu cu preparate pentru Paște. Mezelarii lucrează la foc continuu
VIDEO PROTVPLUS.RO
SMURD
O ambulanţă SMURD s-a răsturnat în Capitală. Sunt trei răniţi
Marș împotriva avortului la Iași. Mesajul tatălui unei fetițe cu sindromul Down
Ce a găsit un bărbat în timp ce lucra în grădină. Este din al Doilea Război Mondial
Ministrul Transporturilor: TAROM va anula mai multe curse
Un microbuz cu călători, implicat într-un accident în staţiunea Mamaia
Un mort şi doi răniţi într-un accident produs în județul Hunedoara
Spor de xerox la o primărie din Gorj
Spor de xerox la o primărie din Gorj. Ce spune edilul despre această recompensă
Un taximetrist din Iași, amenințat cu cuțitul. Ce au cerut agresorii
Bătrână din Deva, salvată de hoţi de o funcţionară de la bancă. Ce i-a spus
Accident grav în Sibiu. Remorca unui tractor s-a răsturnat peste un copil de 4 ani
O autocisternă cu sodă caustică s-a răsturnat în Vaslui
Singurul câine din România care poate să descopere cadavre înecate