În timp ce ministrul Daea ne cere să alegem oaia, fermierii sunt tot nemulțumiți: Vrem soluții
În timp ce ministrul Agriculturii ne îndeamnă să alegem oaia, fermierii tot nemulţumiţi sunt. Aceştia spun că nu este suficient ca românii să cumpere pastramă, pentru ca afacerile lor să prospere.
Ei cer programe care să îi ajute să valorifice mai bine lâna, carnea şi laptele.
De altfel, o parte din lâna mioarelor noastre este vândută în străinătate, de unde se întoarce prelucrată, la preţuri mult mai mari. O alta este arsă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fermierii vor să câştige pe toate planurile. Adică să producă în egală măsură: lapte, carne şi lână.
Cioban: ”Rasă ţurcană românească, păstrată din neam în neam, de când am pomenit-o. Bune la păşune, bune de lapte, pentru carne, carcasă şi ca frumuseţe.”
Ori o oaie care da multă carne nu dă mult lapte şi invers. Însă sunt puţini cei care au înţeles acest lucru.
Mircea Petreț: ”Rasa ţurcană brează este preponderentă de lapte. Vindem produsele derivate din lapte”.
În 2016, românii au mâncat în medie 2,6 kilograme de carne de oaie. Tocmai de aceea ministrul Daea vrea să ne încurajeze să manancam carne de oaie tot anul, nu doar de Paşte.
De altfel, suntem obişnuiţi cu pastramă, cârnaţi şi tocană de oaie, dar în restaurante au pătruns şi reţete sofisticate importate din Europa, cum ar fi linte cu carne de oaie şi cârnaţi, făcută ca în Spania.
Vasile Ioan: ”Un platou de linte cu carne de oaie şi cârnăciori de miel. Călim carnea de oaie, adăugăm ceapă, morcovi, lintea o punem două trei ore la înmuiat”.
Prezenţi la târgul Indagra din Bucureşti, fermierii s-au minunat când au văzut cât de scumpă este izolaţia din lână, importată din Austria sau India.
Culmea este că materia prima, adică lâna, pleacă în aceste ţări din România, la prețuri ridicol de mici.
”Preţul pe kilogramul de lână dus în India, inclusiv transport, este 60 de cenţi. Indienii o iau, o prelucrează, o spală, fac saltele şi se întoarce în România la 8 euro/kg, 10 euro/kg”.
Agricultorii cer Ministerului Agriculturii soluţii, nu doar încurajări.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, Petre Daea, oaie, oaia,
Dată publicare:
25-10-2017 18:22