Valoare record la Pilonul II de pensii. Câți bani ai putea avea la bătrânețe dacă depui 300 de lei pe lună și la Pilonul III
Conturile de pensii Pilon II a peste 8 milioane de români au ajuns la o valoare record. Potrivit datelor oficiale, contribuțiile pe care le fac automat din salariu și investițiile din acești bani valorează acum 150 de miliarde de lei.
În plus, cei care pot economisi mai mult se orientează în număr tot mai mare și către Pilonul III de pensii, pentru a-și asigura venituri suplimentare la bătrânețe, ca să-și păstreze nivelul de trai de acum.
8,2 milioane de români au acum conturi în Pilonul II de pensii, cel obligatoriu, administrat privat.
Suma acumulată în aceste conturi a ajuns la un record: aproape 150 de miliarde de lei, din care o treime este câștigul adus de investițiile făcute cu aceste contribuții, arată datele oficiale. În medie, într-un cont Pilon II se află undeva la 18.300 de lei, adică puțin peste 3.600 de euro.
Pe lângă Pilonul II, și Pilonul III, cel facultativ – adică cel de pensii private - a avut o creștere de aproape 30% a valorii conturilor.
La Pilonul III de pensii, s-au strâns până acum peste 782.000 de participanți, cu 80.000 mai mulți față de aceeași perioadă din 2023. Iar banii din conturile lor s-au înmulțit și ei, la 5,5 miliarde de lei, cu peste 1 miliard mai mult.
Câți bani s-ar putea obține din Pilonul III de pensii
George Moț, fondator platformă pensii private: „Motivul pentru care oamenii aleg să-și suplimenteze veniturile cu Pilonul III este faptul că pensia de la stat este insuficientă. Ne așteptăm la o rată de înlocuire de undeva la 40%, adică atunci când ieșim la pensie, imediat luna următoare trebuie să ne descurcăm cu mai puțin jumătate din cât aveam luna anterioară”.
Dacă la Pilonul II vârsta maximă de aderare este 45 de ani, la Pilonul III nu există această restricție. De exemplu, dacă v-ați decide la 40 de ani să contribuiți la Pilonul III de pensii cu 300 de lei pe lună, proiecțiile unei platforme de specialitate arată că după 20 de ani ați putea încasa o sumă totală de aproape 120.000 de lei.
Iar în cazul unui participant de 20 de ani, suma la care ar ajunge ar fi de aproape 850.000 de lei, după 40 de ani, în cel mai bun scenariu.