Pentru ca nu au bani sa isi inscrie copiii la scoala, tot mai multi romani au ajuns sa comita un gest disperat

Ultima actualizare: 10-09-2016 07:28

Tot mai multi romani din familii sarace recurg la un gest disperat,
in prag de incepere a anului scolar.

Isi duc copiii in centrele de plasament, pentru ca nu au bani sa ii tina la scoala si lasa aceasta obligatie in grija statului.

Potrivit legii educatiei, parintii care nu le asigura celor mici dreptul la invatamantul obligatoriu, pot fi amendati sau obligati sa munceasca in folosul comunitatii. In Romania, rata abandonului scolar este in continua crestere.

Potrivit unui raport al Uniunii Europene, tara noastra a ajuns pe un stanjenitor loc 3 in Europa.

La Iasi, la sfarsitul verii, sunt parasiti in medie 30 de copii in fiecare saptamana, spun autoritatile. Unii parinti dau vina pe saracie, pe altii nu-i intereseaza educatia celor mici.

Doi frati, ajunsi recent in grija statului, spun ca parintii nu le-au cumparat niciodata caiete, carti sau haine noi pentru scoala. Constantin a facut doua clase, iar Monica a reusit sa faca patru. Asistentii sociali si maternali ii vor ajuta sa mearga la scoala.

In aceeasi situatie grea sunt si 5 frati care au fost parasiti in urma cu doua saptamani de mama. Femeia le-a spus ca nu are bani sa-i creasca, i-a lasat la centrul de plasament si a plecat in Italia.

Autoritatile trebuie sa le gaseasca celor 5 frati o casa si - cum un singur asistent maternal nu-i poate lua pe toti - este posibil ca ei sa fie despartiti.

Laura Banu, asistent social: "Ajung la noi deoarece parintii nu se ocupa de copii. Sunt abuzati fizic si emotional, sunt pusi la munci in loc sa-i trimita la scoala, parintii traiesc din alocatiile copiilor."
Reporter: Sunt multe cazuri ?
Laura Banu: "Din pacate sunt..."

Potrivit legii Educatiei nationale, parintii care nu isi trimit copiii la scoala, risca 1000 de lei amenda sau munca in folosul comunitatii.

Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011

Art. 86.
(3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu.

Art. 360.

(1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează: nerespectarea dispoziţiilor din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit se sanctioneaza cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei sau cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal.

Tot legea spune ca, daca parintii si-ar incredinta copiii cu forme legale unor rude, acestea ar putea primi cate 600 de lei pe luna pentru fiecare minor ingrijit. Cei mai multi ajung insa in grija statului care le asigura celor mici accesul la educatie.

In Romania, 2 din 10 copii renunta anual la invatamant. Un raport european arata ca tara noastra, pe langa abandonul scolar, este codasa Uniunii si la capitolul alfabetizare: 40 la suta dintre adolescenti nu stiu sa citeasca, dublu fata de media europeana.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO