Impozite cu 10% mai mici la case si ghiduri tiparite. Cum vor autoritatile sa salveze "Maramuresul Istoric"
Pastrati traditia caselor stramosesti si platiti cu 10 la suta mai putin la impozitul pe cladiri.
Este indemnul edililor dintr-o localitate din Maramures, care spera astfel sa-i convinga pe sateni sa nu-si mai vopseasca in culori tipatoare casele traditionale, ori sa le modifice barbar, cu balcoane din inox si termopane.
Primaria a tiparit si un ghid in acest sens, dar cei care nu-l respecta nu patesc nimic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In comuna Budesti, la 50 km de Baia Mare, multi dintre tinerii care au lucrat in vest si-au daramat casutele batranesti si au ridicat in locul lor case asa zis "moderne", dar lipsite de orice bun gust. Primarul a dat amenzi si i-a amenintat cu demolarea. Unii au inteles cu vorba buna, altii au construit in legea lor.
"Am avut o casa care a fost sactionata pentru ca a facut un acoperis rotund si cu culori tipatoare si acum recent am depistat o casa care la balcon si-a instalat inox si am sistat lucrarile pana cand isi vor remedia problemele", explica primarul din comuna Budesti, Liviu Tamas.
Pentru ca Maramuresul Istoric sa nu-si piarda identitatea, arhitectii si autoritatile au tiparit un ghid cu indicatii concrete, "asa da!", "asa nu!".
"Casele vechi pot sa fie pastrate, nu trebuie daramate ori puse pe foc sau transformate in mobilier. In momentul in care ai ajuns intr-un sat maramuresean aproape ca nu mai stii ca esti in Maramures", explica laura Zaharia, arhitect.
Vasile este unul dintre cei care au inteles cat de importanta este traditia. A lucrat 10 ani peste hotare, iar cu banii pe care i-a castigat vrea sa ridice o casa din lemn, exact ca a bunicilor.
"Mi-a placut sa fie exteriorul din lemn rotund si am zis s-o facem ca aia. Costurile sunt mai mari si e mai multa munca. Dar mi-a placut stilul nostru traditional maramuresean si vrem sa-l ducem mai departe", a spus Vasile Cupcea.
"Sunt foarte mandru de el ca am putut sa-l trag din strainatate acasa si sa mosteneasca dupa tata cum am mostenit si eu", declara incantat tatal baiatului, Ioan Cupcea.
Pe o ulita de mai jos, nea Ioan si-a ridicat o casuta traditionala din lemn, de toata frumusetea. Strainii se opresc si se minuneaza cand o vad.
"Din inox si stalpisori de beton la case de lemn, totul e denaturant. Cand vad garduri de inox la vecini. Daca unul face si se da peste cap zic sa fac si eu", se arata nemultumit Ioan Berindea.
Cei care vor respecta traditia vor beneficia de o reducere de 10 la suta la taxe si impozite, iar autoritatile locale propun ca de la anul, locuitorii sa fie scutiti si de plata proiectului si a taxei pentru autorizatia de constructie, cu conditia ca locuinta sa respecte traditia. Ceilalti, care nu pretuiesc lemnul, ci betonul, nu vor fi sanctionati, dar se fac apeluri la bunul simt.
Sursa: Pro TV
Etichete: impozite, maramures, case, proiect, tradiții, arhitectura, edili,
Dată publicare:
12-10-2014 20:05