Profesorul care restaureaza case din Maramures. "Daca scoti "cariile" de pe ele, lemnul renaste si devine o poezie"
Indragostit de casele traditionale din Maramures, un fost profesor de fizica vrea sa salveze cat mai multe dintre aceste bijuterii vechi, lasate in paragina din nepasare sau ignoranta.
A restaurat chiar el cateva si acum ii invita si pe altii sa se implice la proiect. Le ofera in schimb gazduire gratuita, in vacante, chiar in casele reconditionate cu ajutorul lor.
"Am cumparat lazi de zestre intr-o stare deplorabila, dar daca reusesti sa dai praful de pe ele, sa scoti cariile, lemnul renaste si devine ceea ce este, o poezie", spune Mircea Mihnea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu ajutorul sotiei si al unui prieten arhitect, Mircea Mihnea a restaurat o casa veche maramureseana, iar cand a vazut rezultatul si-a spus ca toate ar trebui sa arate asa.
Si-a propus sa-i convinga pe tinerii care mostenesc de la batrani astfel de locuinte traditionale, sa le reconditioneze. Cei care nu-si permit costul lucrarilor, primesc ajutor. Fostul profesor de fizica a pus bazele unei asociatii care primeste donatii si da in schimb cazare gratuita in casa care-a fost salvata.
"Cel care va da bani va fi un iubitor de frumos pentru ca nu oricine da bani pentru asta", spune barbatul.
Sotii Florea au daramat o casuta veche pentru ca nu aveau bani s-o salveze, insa Mircea i-a convins ca macar pe a doua s-o pastreze. Le-a oferit 1000 lei, bani obtinuti din donatii, ca s-o transforme, iar acum gazdele ii asteapta in vizita pe cei care au ajutat cu bani.
"De ce sa nu fac si eu asa ceva, sa vina oricine sa stea o noapte in casa, sa doarma cum a fost acum 100 de ani, pe pat de paie si sa manance o mancare naturala. Sa-si aduca aminte si peste 20 ani ca a fost la Budesti si a stat intr-o casa ca asta si a imbracat un port popular", a spus Ion Florea.
Atmosfera unica a acestor gospodarii este data de amanunte pline de culoare.. si gust. Donatiile pentru restaurarea caselor traditionale se fac in baza unui contract si pana acum zeci de oameni s-au dovedit receptivi la idee.