Îmbătrânirea României duce la situații macabre. Rămase fără copii, două școli din Bistrița Năsăud devin capele mortuare
Cum toate statisticile din ultimele decenii arată că România îmbătrânește și an de an se nasc tot mai puțini copii, se ajunge la situații triste.
Într-o comună din județul Bistrița Năsăud, de exemplu, două școli rămase fără elevi vor deveni capele mortuare. Ambele unități de învățământ au fost făcute cu bani de la Banca Mondială.
15 elevi au mai rămas în comuna Șintereag din județul Bistrița- Năsăud. Fac zilnic naveta spre alte școli, iar clădirile în care funcționau cele două unități de învățământ au fost abandonate de 6 ani - deși erau construite, cu cel mult 10 ani în urma, cu bani de la Banca Mondială. Acum, conducerea primăriei vrea să transforme școlile în capele mortuare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ioan Bob, primar comuna Șintereag: ”Vrem să schimbăm, deoarece acele două locații pe care le avem nu mai au nici o activitate. Școlile au rămas, hai să nu le spun în paragină, s-au închis. Noi, primăriile, ne ocupăm de spațiul care rămâne, locația, ce facem cu ea, îi schimbăm destinația? Cu ce bani vor fi făcute cele două capele ? Capelele vor fi făcuți din banii primăriei, de la bugetul local”.
”Le pare bine la săteni, că de or muri, o să îi ducă aici, să nu încurcăm prin casă”
În acest moment, în niciuna dintre localitățile care aparțin comunei nu există capele. Potrivit legii, persoanele decedate nu se mai pot ține la domiciliu, dar localnicii nu au altă posibilitate.
Localnic: ”Poate le pare bine la săteni, că de or muri, o să îi aducă aici, să nu încurcăm prin casă”.
”Localnic: Părerea mea, școală nu-i, grădiniță nu-i, dacă vrea să facă, facă.
Reporter: Nu vă deranjează că nu va mai fi școală?
Localnic: Păi, dacă nu sunt copii, ce să faci? Să facă ce or vrea, că nu mă deranjează”.
”Localnică: E închisă de mult.
Reporter: Știți ce se face în loc?
Localnică: Nu.
Reporter: Capelă.
Localnică: Chiar? Nu ar fi rău.
Reporter: A scăzut mult numărul copiilor din sat?
Localnică: Probabil, că nu prea sunt tineri ca să facă copii”.
Localnică: ”Nu sunt copii, nici la grădiniță, eu văd aici, că suntem vecini și nu sunt copii în stație, puțini. E mai bine cu capela, nu faci mizerie în camere”.
Autoritățile locale susțin că cele două clădiri pot fi transformate din nou în unități de învățământ în cazul în care numărul copiilor va crește.
Sursa: Pro TV
Etichete: capela, scoli, bistrita nasaud, transformare, mortuara,
Dată publicare:
08-03-2023 17:48