Imaginea saraciei extreme la marginea Ploiestiului. Oamenii pentru care groapa de gunoi a ramas ultima sansa la supravietuire


Ultimul update: Vineri 07 Februarie 2014 07:06
Data publicarii: Marti 04 Februarie 2014 09:32
Categorie: Stiri Sociale
groapa de gunoi Ploiesti

Sapa cu mainile goale in maldare de gunoi si pamant si stau ore intregi in frig si ploaie, chiar daca sunt doar niste copii. Este drama celor care traiesc din vanzarea fierului vechi gasit la o groapa de gunoi de la marginea orasului Ploiesti.

Sunt sarmani si nu isi permit sa mearga la scoala si toata ziua muncesc ca sa castige bani pentru o bucata de paine. Povestea lor a ajuns si in atentia autoritatilor care, deocamdata, evalueaza situatia.

Luminita pare sa isi traga sufletul pentru cateva clipe. Se uita cum cei doi copii care o insotesc manuiesc tarnacopul prin pamantul moale. Unul are doar 11 ani. Nu e al ei, dar ea il creste de cand mama lui a plecat in Spania. Cu totii au venit dis de dimineata, cu caruta, de la cativa kilometri departare, sa caute fier vechi.

La mica distanta, o alta femeie cu galeata in mana incearca sa gaseasca fier. A lucrat la primaria din Valea Calugareasca. Dar acum traieste doar din ajutorul social, iar banii sunt putini. Si are 4 copii la scoala. "Venim dimineata aici, ca avem noroc cu oamenii ca a bagat lamele astea, excavatoarele astea si sapam ca sa cautam si noi un fier, sa luam seara mancare la copii si a doua zi sa aibe la scoala. E vorba de 20-30 de lei, nu este mare lucru", spune femeia.

Sunt multi cei ce fac zilnic asta. Femeile scormonesc in gunoaie, iar barbatii cara fierul gasit intr-o ordine numai de ei stiuta.

In zona, "goana" dupa fier vechi a inceput dupa ce autoritatile au decis sa niveleze terenul, pentru ca locul va fi ecologizat.

Medicii avertizeaza ca, mai ales pentru copii, riscurile sunt uriase. Alexandru Baloi, medic director DGASPC Prahova: "Risc de potentiale accidente, fie se darama, cad, se lovesc, se inteapa, avand in vedere ca e o groapa de gunoi toate obiectele in care te-ai putea taia sau intepa in respectivul loc prezinta risc potential tetanigen".

Alexandru Bocioaca, director adjunct DGASPC Prahova: "Vom evalua situatia de risc in care se afla fiecare copil pe care vom reusi sa il identificam si, da, probabil ca vor fi situatii in care vom merge inclusiv pe scoaterea acestor copii din familie, vom incerca un plasament in regim de urgenta".

Oamenii spun insa ca vor continua sa vina la groapa de gunoi, deoarece nu au alta sursa de venit.

Sursa: Pro TV

Din cosul de gunoi al romanului, in ghiozdanele copiilor din vestul Europei. Traseul deseurilor reciclabile
Tone de mancare sunt aruncate la gunoi, dupa sarbatori. Sarmanii Romaniei se bucura, au ce manca!
VIDEO PROTVPLUS.RO