"Ignoranta voastra, condamnarea noastra!" Sute de persoane cu handicap au protestat la Guvern
Sute de persoane, inclusiv oameni in scaune cu rotile, nevazatori sau surdo-muti au participat sambata in Capitala, la un mars care sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta persoanele cu handicap.
"Aceste borduri si trepte inaccesibile inseamna izolarea noastra intr-un spatiu impus de voi" - au spus participantii, nemultumiti ca adesea nu au rampe pe strazi, in scoli, in sali de concerte sau in alte institutii publice.
Numai in Capitala sunt 30.000 de persoane cu handicap si peste 100.000 de copii mici, sub doi ani, care, evident, sunt transportati in carut. Pentru suferinzi, dar si pentru parintii bebelusilor, o bordura de 10 centimetri poate fi un obstacol greu de trecut. Desi legea le impune institutiilor publice sa aiba rampe de acces, nu toate s-au conformat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ionut povesteste ca, in unele cazuri, nici organizatorii de concerte nu iau un calcul persoanele cu handicap: "La concertul lui Hugh Laurie aveam bilete si nu era acces pentru persoanele cu disabilitati. E foarte neplacut sa vrei sa te duci intr-un loc, sa vrei sa vezi un lucru si sa nu poti, pentru ca dai de sapte trepte."
Activitati obisnuite precum plata taxelor, schimbarea adresei din buletin sau inregistrarea unei masini devin adevarate provocari.
Ionut: "Cand mi-am inscris o masina m-am dus la Circa Financiara si acolo nu avem nicio rampa si a trebuit sa ma rog de trecatori sa ma urce vreo 3 trepte, dupa care am ajuns la ghiseu, iar functionara de acolo vorbea printr-un domn care era in picioare si care sa-mi transmita mie, fiind ghiseul foarte mare."
Capitala e inaccesibila si nevazatorilor. Sunt doar cateva zeci de semafoare cu avertizare sonora.
Stefan: "Una dintre problemele cele mai grave care le intampini cu cainele ghid este ca in general soferii nu opresc la semnalul bastonului alb."
Marsul a inceput in Piata Universitatii si s-a terminat in fata Guvernului. Protestatarii au transmis scrisori deschise catre Ministerul Muncii, Primaria Capitalei si primariile de sector, invitand oficialii la o discutie cu ei, pe 30 iulie 2014, in care sa le afle pasurile si sa gaseasca solutii.