I s-a refuzat tranzactia pentru ca nu semana cu poza din buletin. Patania unui roman la notar. VIDEO

19-09-2011 18:54

Romania dispune de un sistem prin intermediul caruia notarul poate face diferenta intre un infractor si un om cinstit. Insa functioneaza romaneste.

Este tot ce putem spune, dupa ce un barbat din Bucuresti, a incercat sa incheie o tranzactie, dar a fost refuzat pe motiv ca nu seamana cu poza din buletin.

In realitate, cei de la Evidenta Populatiei isi actualizeaza mai greu baza de date, iar notarul nu a riscat sa isi puna parafa, de teama ca are de-a face cu un samsar.

Nelu Cozer a scos la vanzare un apartament. Si-a dat seama ca ii expira cartea de identitate, asa ca a schimbat-o cu trei saptamani inainte de a incheia tranzactia. Notarul a refuzat insa sa ii autentifice documentul.

Dupa inca o serie de verificari si un telefon dat la Evidenta Populatiei pentru confirmare, Nelu Cozer a incheiat contractul.

Vestea buna este totusi ca notarii verifica daca persoana care se prezinta cu un act de identitate este chiar cea din document. Practic, acestia introduc in calculator datele omului: adica numele, data nasterii si codul numeric personal. Dupa ce acestea sunt confirmate primesc on-line si poza persoanei. In cazul in care nu seamana cu cea a persoanei din birou, se da alarma.

Legea a aparut tocmai pentru a fi prevenite fraudele imobiliare. Multi notari au fost pacaliti cu documente false pe care nu le puteau verifica. In urma acestor cazuri, zeci de perosane au ramas fara locuinte.

In acest moment, toti notarii din Romania au acces la acest sistem, dupa ce fiecare a primit cate un cod de acces.


VIDEO PROTVPLUS.RO