Harta dinamica a Romaniei. Cum s-a dezvoltat orasul tau in ultimii 55 de ani

Ultima actualizare: 19-01-2013 10:37
Harta evolutiei oraselor

Reorganizarea administrativa va fi facuta pana la alegerile locale din 2012. Intr-un an de zile Romania va arata cu totul altfel, a anuntat Premierul Boc. Iata judetele pe care tara le-a avut de-a lungul istoriei si cum au evoluat orasele!

Impartirea administrativa a unui teritoriu este facuta special pentru eficientizarea functionarii sistemului social, potrivit definitiei acestei formule.

Pentru ca modul de acumulare, obisnuintele de consum si tehnologiile de productie a bunurilor si serviciilor au o dinamica rapida in timp, sistemul administrativ trebuie sa fie capabil sa se adapteze, ceea ce ii confera din start un caracter de instabilitate, insa de instabilitate prevazuta si asumata, dupa cum apreciau autorii Atlasului teritorial al Romaniei, cel mai mare proiect de cartografiere complexa a tarii.

In conditiile in care in evolutia sa cunoaste presiuni politice sau militare, interne ori externe, sistemul administrativ poate fi afectat de modificari catastrofale, care ii poate afecta functionarea pe termen lung si nu intotdeauna de o maniera vizibila.

Cum a fost organizata Romania in ultimul secol si jumatate, aflati din HARTA interactiva, dinamica, a evolutiei tarii:

NOTA: Harta Romaniei este interactiva si prin apasarea butoanelor de pe ea puteti vedea continutul fiecarei harti in parte. Se revine la ecranul initial prin apasarea butonului INAPOI.

Unele ecrane au buton de PLAY-STOP, pentru a lansa animatii ale hartilor.

Judetele nu mai fac fata noilor reguli - varianta Uniunea Europeana

Ipoteza insuficientei judetelor in fata cerintelor comunitare nu este nou aparuta. S-a discutat la inceputul dezbaterilor despre reorganizarea tarii pe aceasta problema, dar ea se pune inca dinainte de aderarea noastra la UE. O analiza ampla a scos atunci la iveala slabiciunile unui sistem gandit de comunisti.

Specialistii care au alcatuit Atlasul teritorial al Romaniei scriau ca aderarea tarii noastre la Nomenclatorul european al Unitatilor Statistice Teritoriale (NUTS) a aratat principalele limite ale actualei organizari administrative:

► lipsa unui nivel regional,

► judete inchise in ele insele, incapabile de colaborare si nonviabile financiar in conditiile descentralizarii,

► incadrare teritoriala aproximativa (Limite administrative si incadrare teritoriala) datorita arbitrariului teritorial care a caracterizat perioada comunista.

emanciparea comunitatilor locale si regionale induce tensiuni din interior, care demonstreaza forta inertiei teritoriale a structurilor ocultate pana acum. Exemple: miscarea regionalista transilvaneana din anii ’90, revendicarile secuilor, problema judetelor desfiintate, faramitarea comunala (2949 de comune in 1992 si peste 3140 de comune in prezent).

Regiunile de dezvoltare

Raspunzand mai degraba unor exigente externe, aparute in contextul negocierilor de aderare, si mai putin in urma luarii in calcul a nevoilor locale, aceste regiuni au fost si sunt tinta unor rivalitati spatiale (intre metropolele regionale si sediile actuale ale regiunilor) si mai ales politice, deoarece reprezinta releul obligatoriu de distributie a fondurilor europene, potrivit expertilor.

Functionarea lor este mai degraba oficioasa decat oficiala, scriau expertii, care completau ca de foarte putine ori guvernele succesive au luat serios in calcul posibilitatea perfectionarii acestui nivel vital de organizare a teritoriului.


Hartile prezentate fac parte din cel mai amplu proiect de cartografiere complexa a Romaniei. A fost facut de centrul de excelenta Cuguat-TIGRIS de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in 1998.

Acest Atlas online este si acum publicat pe pagina MDRT. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO