Hanul Solacolu, un monument in ruina!
Din lipsa de respect, ne stergem singuri de pe harta Europei civilizate. Bucurestiul, candva o perla arhitecurala, gazduieste probabil cea mai impresionanta colectie de darapanaturi din care se rup in fiecare an bucati de istorie.
Mai rau este ca pot chiar sa raneasca oameni. Este si cazul Hanului Solacolu. Lasat in paragina, a fost devastat cu acordul tacit al autoritatilor. Cand in sfarsit l-au recuperat proprietarii, toti banii pe care i-au strans acestia pentru consolidare i-au dat pe salubrizare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cladirea a fost retrocedata in 2003 dupa 15 ani de lupta prin instante cu Primaria Capitalei. In tot acest timp, acolo au stat ilegal zeci de familii care au facut praf locul, iar la un moment dat l-au transformat in bordel. Descinderile politiei erau la ordinea zilei. Abia in 2008 proprietarii au evacuat hanul si au intrat in el. Au ramas, insa, cu o cladire insalubra, practic o groapa de gunoi.
Sefii din Primaria Capitalei sunt de alta parere. Era intr-o stare nu foarte buna, dar acceptabila, spun ei.
Realitatea, insa, ii cam contrazice. Dupa evacuarea famiilor de rromi in 2008, din imobil au fost scoase 800 de tone de gunoi. Chiar si asa, a ramas foarte multa mizerie in pod si in subsoluri.
Si mai mult, hotii au furat caramizi si grinzi de lemn. Intre timp s-a prabusit si o bucata din acoperis. Acum proprietarii asteapta avizele de la Ministerul Culturii pentru lucrari de conservare a fatadei.
Au si un proiect de reabilitare a cladirii si de redare a functionalitatii ei, dar care presupune o suma mare de bani pe care nu o au. Incearca sa gaseasca persoane disponibile sa investeasca. In conditiile crizei, insa, nu au gasit deocamdata un astfel de om.
Trist este ca si statul are alte prioritati. Pe cei 1.500 de metri patrati ai Hanului Solacolu ar putea fi ridicat un hotel, un bloc de birouri sau chiar un centru comercial. Fatada si cerdacul cu geamlac trebuie conservate cu orice pret.