Hanul 3 Sarmale, pe unde au trecut Eminescu și Creangă, a fost demolat în toiul nopții. Reacția sfidătoare a proprietarului
Este anchetă la Iași, după ce o clădire simbol a orașului a fost pusă la pământ cu un excavator, fără să existe și un aviz care să îi permită proprietarului să facă acest lucru.
Instituțiile statului s-au sesizat abia după ce imaginile cu demolarea au devenit virale pe rețelele sociale.
În urmă cu trei zile, la lăsarea serii, fără aviz şi fără să se ia vreo măsură de siguranță suplimentară pentru trecători, a fost pus la pământ Hanul 3 Sarmale.
Circulația rutieră nu a fost oprită, iar unul dintre muncitori a folosit o mătură pentru a strânge bucățile de tencuială căzute în stradă. Abia după ce imaginile cu demolarea au apărut în spațiul public, autoritățile s-au sesizat și acum fac verificări.
Mihai Chirica, primarul Iașiului: „El avea autorizație pentru consolidare, recompartimentare, extindere, într-o documentație care i-a fost avizat în condițiile legii. A fost ceva haotic, probabil că s-a petrecut după o noapte de gânduri neliniștite, nu știu ce a fost în mintea domniei lui”.
Totuși, construcția a fost dărâmată pentru că, susține investitorul privat, devenise un pericol iminent și nu a mai avut timp să facă demersurile pentru a obține autorizația.
„Nu mai era timp să stau și să depun documentație pentru demolare, când se știe cât durează și cât timp se pierde. S-a securizat zona, s-a tras bandă, au fost muncitori care au stat în zonă și s-a dezafectat, practic, zona unde era pericol să se despartă perete din han", susține Marian Panaite, investitorul privat.
Hanul 3 Sarmale avea aproape 350 de ani
Oamenii de cultură regretă acum decizia omului, chiar dacă imobilul nu era încadrat în categoria monumentelor istorice.
Bobi Apăvăloaie, director Direcția Județeană de Cultură Iași: „A fost un loc în care, printre miile de trecători, sutele de mii de trecători, pe acolo au trecut și Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri și Ion Creangă”.
Hanul 3 Sarmale a fost ridicat în anul 1675, iar în 1969 a fost demolat și reconstruit. Din anul 2005, a intrat în posesia unei firme private, care a decis reabilitarea completă, dar și o extindere a clădirii existente.
Acum, tot ce a rămas din han a fost distrus, iar investitorul privat riscă o amendă cuprinsă între 10.000 și 100.000 de lei.