Fațada unei clădiri risca să se prăbușească peste trecători, în București. Pompierii au intervenit de urgență
Intervenție de urgență în Bucureşti! Bucăți uriașe de ornamente din fațada unei clădiri monument istoric s-au desprins parțial și amenințau să se prăbușească pe trotuar.
Incidentul periculos pentru trecători s-a produs sâmbătă după amiază în centrul Capitalei. Imobilul șubrezit de intemperii se află pe lista monumentelor istorice, dar nu se regăsește printre clădirile cu risc seismic.
Faţada imobilului vechi de 100 de ani a fost la un pas să cadă peste trecători. Potrivit autorităţilor, un ornament de beton lung de 8 metri de pe faţada clădirii era în pericol să se prăbuşească. Motiv pentru care pompierii au delimitat zona cu bandă de protecţie, iar poliţiştii locali au întrerupt traficul temporar. Angajaţi de la primărie au montat schele şi încearcă şi ei să consolideze temporar clădirea.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cei care locuiesc pe Bulevardul Carol spun că imobilul de două etaje şi mansardă este şubred de multă vreme.
„Din ce ştiu şi structura arată că se va dărâma. Trebuia să se aştepte şi să aibă mai multă grijă!" spune un locuitor al zonei.
Riscul este foarte mare pentru că aceste ornamente se pot desprinde oricând. Inclusiv blazonul clădirii s-a dezlipit 40 de centimetri de cupolă.
Dan Trifu, Fundația Ecocivica: „Se vede că în spate cărămida nu este chiar una afectată puternic, chiar a rezistat, are 100 de ani, dar se vede că şi restul cornişei trebuie dată jos. Se vede, chiar lângă ea sunt câţiva metri care stau să cadă şi chiar sub ea nu mai există nici un fel de rezistenţă şi tencuială."
Clădirea este monument istoric, dar nu se regăseşte pe listele clădirilor cu risc seismic. După acest incident, va fi expertizată de autorităţi.
Reporter: Care e următorul pas? Ce urmează să se întâmple?
Ovidiu Dobra, Compania Municipală Consolidări: „Asta depinde de Primărie, noi acuma punem în siguranţă. Adică să nu periclităm pietonii care circulă pe trotuar."
Dan Trifu, Fundația Ecocivica: „Cetăţenii din această cauză refuză. Pentru că tarifele sunt atât de mari încât ei nu le pot suporta. Chiar dacă este o zonă 0 a Capitalei, ne aflăm în zona centrală, ultracentrală a Bucureştiului, în general trăiesc şi familii modeste şi atunci e normal că oamenii au devenit reticenţi în a fi evacuaţi şi a fi lăsaţi să consolideze."
Potrivit Companiei Municipale de Consolidări, proprietarii se pot întoarce în apartamente pentru că interiorul clădirii nu prezintă risc de prăbuşire.
Iar o eventuală consolidare poate fi făcută şi de municipalitate, care îşi poate recupera banii de la proprietari, acordându-le credite cu dobânda mică, întinse pe 25 de ani.