Mesajul bolnavilor de cancer dupa ce Guvernul a pus banii inaintea sanatatii in cazul tigarilor
Reactie dura din partea asociatiilor bolnavilor de cancer, dupa ce guvernul a hotarat ca Romania nu este de acord cu interzicerea tigarilor mentolate si a celor subtiri.
"Incurajati fumatul in randul tinerilor si nesocotiti suferinta sutelor de mii de romani care se lupta cu afectiunile produse de fumat.". Reprezentantii pacientilor spun ca vor sesiza comisia de sanatate a Uniunii Europene, pentru ca autoritatile nu pun pret pe sanatatea romanilor.
De cinci ani, viata Angelei este legata de instututul Marius Nasta. Femeia a fost diagnosticata cu un cancer la plamani. A fost operata si tratata cu citostatice. Stie de la ce i s-a tras toata suferinta: 30 de ani de fumat, cate trei pachete de zi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acum s-a intors la doctor, pentru ca tumoarea a recidivat.
Tinerii nostri care fumeaza vor avea parte in timp de aceeasi soarta, sustin reprezentantii asociatiilor bolnavilor de cancer. Reactia lor vine dupa ce Guvernul s-a pronuntat - printr-un act trimis direct Comisiei Europene - impotriva interzicerii tigaretelor slim, a celor mentolate, dar si a cresterii avertismentelor privind pericolul pe care il reprezinta tutunul.
"Ei spun ca protejeaza si pe cei 3000 de salariati care lucreaza in industria tutunului si 350 de fermieri, dar sa nu uitam ca in Romania mor datorita fumatului cam 10 - 11 mii de oameni in fiecare an.", spune Cezar Irimia, presedinte FABC.
In ecuatie, intre sanatatea bolnavilor versus accizele incasate la buget se pare ca au cantarit mai mult banii.
Altfel, sumele nu sunt deloc de neglijat. In fiecare an, statul incaseaza din accizele aplicate tigarilor 1,7 miliarde de euro.
Prin comparatie, factura pentru tratarea bolnavilor de cancer pulmonar se ridica la 160 de milioane de euro.