Greseala enorma comisa de producatorii de capsuni in acest an. In loc sa faca profit, au ajuns sa isi dea fructele la porci
Desi suna incredibil, si belsugul strica. Au aflat-o cu amaraciune producatorii de capsuni care au amanat de la zi la zi culesul, in speranta ca vor obtine un pret mai bun.
Mare greseala. Acum se uita cum se strica fructele pe campuri. In loc sa faca proft, sunt pe pierdere, pentru ca s-au trezit prea multi in piete.
Initial, agricultorii s-au bucurat nevoie mare ca productia de anul acesta o intrece cu 40 la suta pe cea de anul trecut. Cand colo, in loc sa se imbogateasca...acum au probleme mari. In primul rand, nu au angajati calificati.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In zona Halmeu, un tanar a cultivat capsuni pe cinci hectare. A intrat des printre randurile cu fructe parfumate, dar a amanat de la o zi la alta culesul, pentru ca nu avea unde sa-si vanda marfa la pretul dorit. Acum este prea tarziu.
Marius Dudas, producator: "Mai bine aman o zi sa culeg si culeg maine. Cu speranta ca va fi un pret mai bun. Capsuna este o marfa perisabila, daca o culegi astazi, maine nu se vinde. Nu mai putem face nimic cu ea."
Iosif Fazekas, producator: "Nu avem cu cine culege si se strica pe tufe."
In piete, de doua luni capsunile troneaza pe tarabe.
Producatorii spun ca au ajuns la capatul rabdarii. Din Satu Mare, kilogramul se vinde cu 2 lei langa tarla, insa intermediarii ajung sa dubleze pretul, iar aceeasi marfa se vinde la Cluj cu 5,5 lei pe kilogram.
Pentru cei care au muncit pamantul situatia este disperata.
Producator: "Daca nu le vindem, se strica si le aruncam. Le aruncam ce sa facem cu ele? Ca astea pana maine nu-s mai bune de nimic."
Producator: "Daca nu vindem, le dam la porci si la gaini, ce sa facem?"
Producatorii ar fi putut avea profitul dorit daca directionau din timp marfa catre fabricile de dulceturi. Poate anul viitor, daca ii invata cineva cum sa faca asta.