Ambitia agricultorilor romani de a face capsunari din italieni si spanioli. Productia record din 2014, o lovitura financiara

Dată publicare: 21-05-2014 18:44
Dată actualizare: 24-05-2014 00:21


''In curand vom aduce oameni din Italia si Spania sa ne culeaga capsunii''. Este gluma favorita a agricultorilor, mai ales ca anul acesta au o productie record.

Vremea ceva mai rece si ploile au stimulat plantele, care au rodit din belsug peste tot in tara.

"Astea acum le recoltam, pac, imediat dau altele dupa ele. Cum anunta Busu ca baga 30 de grade merge treaba", se amuza un agricultor.

Agricultorii din Baleni, judetul Galati, estimeaza ca productia de anul acesta va fi cam de patru ori mai buna ca cea de anul trecut, desi nici atunci nu s-au plans.

Cultivatorii de capsuni din judetul Galati scoteau anul trecut o lada de 1,5 - 2 kilograme pe 10 metri de cultura. Anul acesta, pe 10 metri, reusesc sa stranga undeva la 7 - 8 kilograme, pentru ca productia a crescut foarte, foarte mult.

In aceste conditii este mare nevoie de oameni harnici.

"Titi Spanu: O sa avem nevoie de forta de munca si cred ca o sa aducem din Moldova, din Polonia.

Reporter: Ii faceti si pe altii capsunari, cum am ajuns noi, romanii, capsunari in alte tari?

Titi Spanu: Incercam sa-i facem. Dar mi-ar face placere chiar sa aduc si italieni la munca, ca eu am muncit paisprezece ani la ei", a spus un agricultor.

Si daca tot e belsug, atunci si fructele sunt mai ieftine. La jumatate de pret fata de cele aduse din strainatate.

Ajuns in tara noastra din dragoste, Daniel, un agricultor din Argentina, isi face deja planul de afaceri, alaturi de sotia romanca.

"Productia a fost foarte buna datorita timpului. A fost timpul mai innorat si atunci au avut timp capsunii sa se dezvolte", a spus si Cristina Pascual.

Daca vreti sa cumparati in cantitati mari, agricultorii cer doar 5 lei pe kilogram.


VIDEO PROTVPLUS.RO