Greenpeace Romania a supravegheat timp de 2 zile o padure din Gorj. Descoperirea revoltatoare facuta de organizatie
Jaful din paduri nu s-a oprit, atrag atentia reprezentantii Greenpeace Romania.
Dupa ce au supravegheat o padure din Gorj, voluntarii acestei organizatii de mediu spun ca, in doua zile, 35 de camioane cu busteni au fost comercializate ilegal. Prejudiciul ajunge la 25.000 de euro. Cei vizati resping acuzatiile, in timp ce activistii au sesizat Ministerul Mediului, garda forestiera si DIICOT.
Activistii de mediu au mers in comuna Pestisani, satul Gureni. Aici sunt mai multe firme de exploatare si prelucrare a lemnului, dar si cea mai mare obste din tara. Cu o suprafata de 12.000 de hectare de padure, obstea, adica o asociere a mai multor propretari de padure e un jucator important pe piata lemnului. Cei de la Greenpeace au folosit aplicatia de mobil "inspectorul padurii" si au verificat mai multe camioane.
Ionut Apostol, director de campanii Greenpeace Romania: Noi nu ne asteptam sa gasim atatea cazuri. Camioane incarcate la maxim cu avize incheiate pentru cantitati mult mai mici. Nu am apelat 112 pentru a putea efectua o monitorizare de 2 zile a situatiei de acolo.
Cei vizati de ancheta celor de la Greenpeace resping orice acuzatie si sustin ca afacerile lor sunt complet legale. Toate camioanele care pleaca din padure sunt monitorizate la o bariera de acces.
Dumitru Isaru, paznic Obstea Pestisani: Hai sa zicem ca mai scapa astia care sunt localnici aici ca au vile,- dar ei nu trec cu camioane de lemne - nu, nu, tot ce e camion se inregistreaza, numarul cubilor, ce are pe aviz.
Ion Poenaru, presedinte Obstea Pestisani: Cei de la Greenpeace nu stiu de unde au depistat ei un asemene aprejudiciu pentru ca ei doar au facut foto la mijloacele de transport , dar nu i-au intrebat pe soferi sau agentii economici ce documente au si daca sunt in concordanta cu ce transporta - exista documente. Nu s-a transportat nimic ilegal.
In acelasi timp si primaria din localitate monitorizeaza de cateva saptamani drumurile pe care circula camioanele pline cu lemne.
Cosmin Pigui, primar comuna Pestisani: In cazul furturilor de lemne s-au mai intamplat, probabil este chiar si un fenomen. Am primit anumite recomandari car ar fi bine sa monitorizam si anumite artere de circulatie - si e inregistrat totul - da, totul - dar a cerut cineva imaginile - da, in urma cu o luna si ceva ne au fost cerute imagini de o institutie abilitata pe fapte de coruptie .
O ancheta va fi demarata in acest caz pentru ca voluntarii de la Greenpeace au sesizat DIICOT si Garda Forestiera.