Grădiniță în pandemie. Preșcolarii nu poartă mască, iar riscul de contaminare este mare

Ultima actualizare: 14-09-2020 19:20

Peste 600.000 de copii de o șchioapă au bătut timid la porțile grădiniței și, cu multe lacrimi și rugăminți, au fost smulși cu greu de educatoare din brațele părinților. 

Preșcolarii nu poartă mască, așa că riscul de contaminare de la colegi sau de la un îngrijitor infectat este mai mare decât în cazul elevilor.

Regulile în grădinițe sunt complicat să le aplici când ești înconjurat de copii atât de mici, pentru care totul este o joacă.

An nou, reguli noi. Le iau ca atare și le acceptă cel mai ușor părinții și copiii de grupa mică. Actul oficial le cere să se despartă la intrarea în instituție, adică la poartă sau la ușă, în funcție de cât spațiu are grădinița. Imaginați-vă că aveți 3-4 ani și vedeți un cort alb decorat... Păi nu mergeți întins, să va jucați înăuntru? Însă aici se face doar triaj. Asistenta ii ajută să își curețe mâinile, apoi tropăie pe un covoraș cu dezinfectant.

În ultimii 10 ani, numărul preșcolarilor a scăzut cu o treime, un efect al scăderii natalității, dar și al recesiunii economice. Doar în cartierele noi și cu birouri, grădinițele sunt suprasolicitate.

Ca să evite aglomerația, accesul se face la ore fixe!

De acum, copiii mănâncă numai în sala de grupă, nu la cantină. Stau pe scaunul propriu și dorm fiecare în pătuțul lui. Pijamalele și lenjeria se sigilează în pungi; nu se împrumută colegilor și se iau la spălat în weekend.

În ciuda reacțiilor spectaculoase din prima zi, copiii sunt mai receptivi decât cred chiar părinții lor. Așa că lucrurile se vor tempera în următoarele zile. Între timp, adulții trebuie să învețe să-și ia informațiile din surse oficiale.

Există un ghid pentru preșcolari al Ministerului Educației, cu detalii despre ce înseamnă acum grădinița. Discuțiile interminabile de pe grupurile de Facebook sau WhatsApp, fie ele ale grădiniței sau cu zeci de mii de utilizatori, nu vor duce nicăieri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO