Activități la grădiniță în pandemie. Care sunt restricțiile pentru copii și educatoare
Poate cei mai îngrijoraţi de următoarea perioadă sunt părinţii celor mici, trimişi la grădiniţă.
Inspectorii pentru învăţământul preşcolar au făcut precizări, după ce mulţi părinţi au aflat cu strângere de inimă că fetiţele şi băieţeii nu vor fi atinşi de educatori, nici alinaţi dacă plâng sau ajutaţi la masa ori la oliţă. Nu e aşa, spun inspectorii.
"Trenuleţul" cu 20-30 de vagoane legate de mâinile mici, prinse de umeri, devine o secvenţă de arhivă.
Otilia Rebrean, director: Nu au voie să se atingă între ei, nu au voie să utilizeze aceleaşi jucării. Există material absolut individual, astfel încât copiii să nu împartă jucăriile.
De fapt, ghidul pentru preşcolari, întocmit de Ministerul Educaţiei, spune clar că jucăriile pot fi folosite în comun de membrii aceleiaşi grupe, dar apoi toată lumea se spală pe mâini! Vorbim strict de jucăriile din grădiniţă, în acest an, părinţii nu mai au voie să le strecoare copiilor în ghiozdan "obiectul de ataşament", adică păturica, păpuşă ori maşina preferată. Mai ales cei din grupa mică vor plânge, au spus părinţii în şedinţă. Ghinion! le-au transmis unii directori, subliniind că educatorii nu-i vor putea consola cu o mângâiere pe creştet.
Reporter: Copilaşii nu vor putea fi chiar atinşi?
Mihaela Miron, director: Așa este, dar vom găsi toate soluţiile să se simtă bine şi foarte bine, cum au făcut-o şi în anii precedenţi.
De fapt, regulile nu sunt aşa dure!
Ileana Ionescu, inspectror școlar: Poţi cumva să-l mângâi şi să-l atingi! Nu poţi să-l laşi acolo să stea într-un colţ, nu? Personalul de îngrijire împreună cu educatoarea intra în contact doar cu grupa respectivă de copii. Şi atunci, pentru că lucrăm pe grupuri mici de copii, da, copiii pot fi ajutaţi!
Aşa că cei mici nu sunt pe cont propriu nici când li se pune farfuria în faţă. La grupa mică, puţini ştiu să mânuiască tacâmurile, deci adulţii îi vor asista în continuare.
Atât preşcolarii de la program scurt, adică cei care stau zilnic la grădiniţă numai 5 ore, cât şi cei de la program prelungit, de 8-10 ore, vor lua toate mesele în sala de grupă. Cei care pleacă la prânz îşi aduc pacheţel de acasă. Pentru restul, prânzul şi gustările se prepară în grădiniţă şi sunt aduse în porţii individuale. Se renunţă la fețele de masă din motive de igienă, măsuţele se dezinfectează înainte şi după. Educatoarele şi îngrijitoarele au voie să-i ajute pe copii să se hrănească!
În săli nu pot fi folosite sistemele de climatizare. În schimb, uşile rămân, pe cât posibil, deschise! La somn, cel puţin un geam va sta permanent rabatat. Între activităţi, la o jumătate de oră, se va aerisi cu ferestre deschise. Cu mare atenţie la siguranţa copiilor, dacă nu există grilaje.
Reporter: Au voie copiii să cânte, să danseze?
Ileana Ionescu, inspectror școlar: Activitatile de muzică şi de mişcare se vor derula în spaţiu liber, nu în clase! Adică ei vor ieşi afară cât mai mult. Bine, şi dacă ne permit condiţiile meteo.
Nu rămâne aşadar decât să sperăm la o toamnă lungă şi caldă, altfel, până în primăvară, preşcolarii vor deveni, inevitabil, campioni la colorat!