Gospodinele se pregatesc pentru muraturile de toamna. Romania este lider regional la consumul de acrituri
Cand targurile sunt pline de castraveti, gogosari sau conopida, stim sigur ca se apropie toamna. Cu gandul la mesele intinse, care vor "cere" cu siguranta si un castron cu muraturi, gospodinele s-au prezentat la piata.
Unele doar au facut schimb de retete. Altele au si cumparat muraturi gata facute pentru ca preturile sunt mai mici acum. Pentru cei care vor sa incerce in premiera dovlecei si pepene rosu in saramura, exista cateva secrete.
"Nu stiu ce mananc, dar e foarte bun. Parca sunt gogonele", spune cineva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gresit. Sunt dovlecei, muraturi rapide de vara.
Raluca Neagu, producator: "O lingura de sare la un litru de apa. Neaparat, bete de marar, usturoiul, punem si ardei iute. In 4-5 zile sunt gata".
Dupa trei saptamani sunt gata si fructele puse la borcan. Romanii sunt mari amatori de acrituri la borcan. Atata vreme cat ciupercile nu se fac terci, hreanul nu devine o pasta si sfecla nu prinde gust metalic.
O doamna, care struneste cu o mana doi caini si cu cealalta un castravecior picant, recunoaste sincer: "Nu stiu sa-i fac, mama ii face! La un moment dat o sa invat si eu".
Intre timp, da bucuroasa 5 lei pe un borcanel de ardei, 7 pe conopida si gogosari si 10 pe hrean si ghebe murate.
Chiar daca borcanele cu muraturi gata facute nu sunt deloc ieftine, orice producator va va spune ca cea mai valoroasa parte este reteta. Asadar, e ca in proverbul care spune ca e mai bine sa inveti sa pescuiesti, decat sa tot ceri peste. Si poate intr-o zi te poti lauda ca ai in beci o asemenea panoplie.
Muraturile sunt o excelenta garnitura pentru carne, dar merg foarte bine si cu placintele sarate, asta spun patronii unui restaurant cu specific moldovenesc. Mari amatori, folosesc borcanele drept elemente de decor si servesc clientilor conserve dupa reteta bunicii lor.
Romania ramane lider regional la consum. Numai conservele produse in fabrici inseamna o industrie de 250 de milioane de euro. Concurata puternic de zeci de mii de gospodine care stiu ca pregateasca toamna acrituri ce fac viata mai dulce.