Gospodinele se pregatesc pentru muraturile de toamna. Romania este lider regional la consumul de acrituri

×
Codul embed a fost copiat

Cand targurile sunt pline de castraveti, gogosari sau conopida, stim sigur ca se apropie toamna. Cu gandul la mesele intinse, care vor "cere" cu siguranta si un castron cu muraturi, gospodinele s-au prezentat la piata.

Unele doar au facut schimb de retete. Altele au si cumparat muraturi gata facute pentru ca preturile sunt mai mici acum. Pentru cei care vor sa incerce in premiera dovlecei si pepene rosu in saramura, exista cateva secrete.

"Nu stiu ce mananc, dar e foarte bun. Parca sunt gogonele", spune cineva.

Gresit. Sunt dovlecei, muraturi rapide de vara.

Raluca Neagu, producator: "O lingura de sare la un litru de apa. Neaparat, bete de marar, usturoiul, punem si ardei iute. In 4-5 zile sunt gata".

Citește și
Varza murata
Varza murata, recomandata pentru intarirea sistemului imunitar. Ce alte alimente sunt benefice
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Dupa trei saptamani sunt gata si fructele puse la borcan. Romanii sunt mari amatori de acrituri la borcan. Atata vreme cat ciupercile nu se fac terci, hreanul nu devine o pasta si sfecla nu prinde gust metalic.

O doamna, care struneste cu o mana doi caini si cu cealalta un castravecior picant, recunoaste sincer: "Nu stiu sa-i fac, mama ii face! La un moment dat o sa invat si eu".

Intre timp, da bucuroasa 5 lei pe un borcanel de ardei, 7 pe conopida si gogosari si 10 pe hrean si ghebe murate.

Chiar daca borcanele cu muraturi gata facute nu sunt deloc ieftine, orice producator va va spune ca cea mai valoroasa parte este reteta. Asadar, e ca in proverbul care spune ca e mai bine sa inveti sa pescuiesti, decat sa tot ceri peste. Si poate intr-o zi te poti lauda ca ai in beci o asemenea panoplie.

Muraturile sunt o excelenta garnitura pentru carne, dar merg foarte bine si cu placintele sarate, asta spun patronii unui restaurant cu specific moldovenesc. Mari amatori, folosesc borcanele drept elemente de decor si servesc clientilor conserve dupa reteta bunicii lor.

Romania ramane lider regional la consum. Numai conservele produse in fabrici inseamna o industrie de 250 de milioane de euro. Concurata puternic de zeci de mii de gospodine care stiu ca pregateasca toamna acrituri ce fac viata mai dulce.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Fac profit la inceput de primavara cu legumele si fructele culese in toamna. Secretul agricultorilor din Timis
Fac profit la inceput de primavara cu legumele si fructele culese in toamna. Secretul agricultorilor din Timis

Agricultorii din Timis au profitat de primavara timpurie si s-au gandit sa-si mute camarile in strada. Legumele si fructele recoltate asta-toamna si care au ramas nevandute au fost transformate in conserve.

Varza murata, recomandata pentru intarirea sistemului imunitar. Ce alte alimente sunt benefice
Varza murata, recomandata pentru intarirea sistemului imunitar. Ce alte alimente sunt benefice

Varza murata, branza cu mucegai si muraturile nu par a  fi reteta unei diete. Alimentele fermentate, care sunt lasate sa se matureze, de la cateva zile la cateva saptamani, inainte sa fie consumate, sunt noul val in materie de alimentatie sanatoasa.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.