Ghidul care îi va ajuta pe părinţii divorţaţi. "Copilul crede că el e cauza"

Ultimul update: Vineri 29 Septembrie 2017 12:01
Data publicarii: Vineri 22 Septembrie 2017 19:07
Categorie: Social

S-au înmulţit divorţurile, iar statisticile arată, că o sută de mii de copii români au crescut în familii destrămate, doar în ultimii 5 ani.

Mulţi dintre ei poartă traumele despărţirii părinţilor, şi în viaţă adultă din cauza că nici ai lor, şi nici societatea, nu ştiu, nu pot sau nu îşi permit, să le acorde sprijin. Tocmai de aceea a fost realizat cu sprijinul Inspectoralui Şcolar Bucureşti, un ghid pentru părinţii care trec printr-o despărţire.

Daniela Palade Teodorescu, părinte divorţat: “În România, să fii mama singură este că şi când ai face acrobaţie fără plasa de siguranţă"

După 16 ani de căsnicie, Daniela a trecut printr-un divorţ dureros alături de copiii ei de 3 şi 5 ani. Regretă acum că nu a apelat la un mediator care, prin imparţialitatea lui, ar fi văzut doar binele celor mici. A înţeles şi că părinţii singuri, nu trebuie să se împartă doar între serviciu şi casă.

"Un părinte singur care este dezechilibrat emoţional va transmite acelaşi lucru şi aceeaşi emoţie şi copiilor. Până când mama sau tatăl respectiv nu se echilibrează copiii vor prelua toate fricile toate temerile toate chinurile pe care le trăieşte un asfel de părinte"

Şapte ani au trecut de când şi Andrei a trecut printr-un divorţ dar nu lipseşte din viaţă fetiţei.

Andrei Vulpescu, părinte: “Trebuie să îşi armonizeze deciziile pentru că dacă unul decide într-o direcţie, altul în altă direcţie îl bulversează complet pe copil şi atunci părinţii ăştia doi trebuie să înveţe să comunice”.

Psihologii vorbesc şi despre importantă comunicării între părinte şi copil. Adultul trebuie să îşi împărtăşească inclusiv temerile, trebuie să îşi asculte copilul şi să îl includă în luarea deciziilor. Pe de altă parte, trebuie să accepte că nu are toate soluţiile şi să ceară ajutor.

Psihoterapeuţii au descoperit că circa 80% dintre copiii cu părinţi divorţaţi au fost afectaţi de negativ de despărţire. Din păcate, nu toţi părinţii îşi permit consiliere psihologică iar ajutorul sistemului de stat este aproape inexistent. Că se poate totuşi ne demonstrează Direcţia pentru Protecţia Copilului din sectorul 4, unde există un centru de consiliere. 80 de familii au parte de suport.

Mihaela Ungureanu, director: “Copilul se poate gândi de multe ori că el este subiectul şi cauza discuţiilor pe care le vede între părinţi. Sunt situaţii care generează un impact emoţional puternic şi de cele mai multe ori părinţii fiind preocupaţi de lupta care poate apărea între aceştia, uită de copil şi nevoile lor"

O asociaţia non profit a luat iniţiativa unui ghid de parenting pentru părinţii divorţaţi, realizat cu contribuţia unor psihologi, sociologi şi judecători. Poate fi descărcat gratuit şi de pe internet

Numai în 2016, au avut loc în România 30.497 divorţuri.

Și-a înjunghiat soacra și soția, care își dorea să divorțeze
Și-a înjunghiat soacra și soția, care își dorea să divorțeze
VIDEO PROTVPLUS.RO
100 de ani
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar, după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Gabriel Balacean
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri
Săptămâna în care preţul florilor se triplează. Preţul unei crizanteme la tarabă
Garam masala, zatar sau sumac. Noile ingrediente preferate ale românilor