50 de motocicliști au donat sânge, iar cu voucherele primite vor ajuta elevii din mediul rural
50 de motociclişti din Capitală s-au unit joi, în scop nobil. Au mers spre Centrul de Transfuzii și au donat sânge. La final, au primit tichete de masă pe care le vor preschimba, însă, în tablete şi laptopuri pentru copiii din mediul rural.
Cei 50 de motociclişti de la clubul "Bikers for Humanity" şi-au dat întâlnire la 9 dimineaţa, în Gara Băneasa. De acolo au pornit încolonaţi spre Centrul de Transfuzii Sanguine. Vor să atragă atenţia asupra crizei acute de sânge de la noi din țară.
Lucian Tudoran, donator: "E nevoie urgentă înţeleg că în ultima perioadă e o carenţă pe donarea de sânge şi plasmă şi am zis să punem umărul la treabă."
Odată cu debutul pandemiei, a apărut și teama în rândul celor care mai donau. Numărul lor a scăzut teribil.
Mihai Oprea, donator: "Să meargă să vadă despre ce este vorba, dacă le este teamă de ace să meargă până în punctul în care acul se apropie de piele şi poate şi-o depăşesc pentru că este singurul lucru pe care nu-l putem cumpăra. Nu poţi să cumperi sânge! Şi poate te gândeşti acum că nu o să ajungi într-o situaţie în care să ai nevoie de sânge dar ţi se întâmplă când te aştepţi mai puţin."
Cristi Hrubaru: "Am donat de cel puţin trei ori în pandemia asta, credeţi-mă toţi suntem bine mersi şi sănătoşi. Nu este absolut nici un risc, sunt convins că dacă veţi face eforturi să mergeţi la Centrul de Transfuzii Sanguine veţi vedea că totul se desfăşoară în condiţii f sterile. Toată lumea poartă masca, toată lumea e foarte atentă cu toată lumea."
Constantin este donator fidel - e a patra oară când merge, doar în 2020. Un alt membru al clubului Bikers for Humanity va ajuta patru copii internaţi în stare gravă în spital.
Asistentă: “Şi domnul este donator constant, a donat în iunie, deci sub 6 luni de la ultima donare şi domnul va ajuta patru copiii. Are un RH negativ şi fenotipul este format din două antigene, sângele nu este alergic şi atunci au prioritate copiii."
Persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de infarct său accident cardiovascular cerebral. Iar imunitatea este mai puternică.
Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine București: "Nevoia de sânge este permanentă, este aceeaşi în fiecare zi pentru că exista pacienţi în spitale, în Bucureşti sunt peste 60 de spitale ai căror pacienţi necesita transfuzie. Stăm rău în general cu trombocitele pentru ca după cum ştim ele au valabilitate scurtă, de 5 zile."
Motocicliştii care au donat joi au primit în schimb bonuri valorice cu ajutorul cărora vor cumpăra laptopuri şi tablete pentru copiii defavorizaţi din mediul rural.