Frigul se simte si pe factura. Guvernul vrea sa amane cu 5 ani liberalizarea pretului la gaze
Gerul ne va ingheta si inimile cand, peste o luna, vom primi factura la gaze. Din cauza temperaturilor scazute, consumul la nivel national a crescut cu aproape 10%.
Ministerul Economiei a convocat un Comandament pentru a monitoriza presiunea din sistem. Una peste alta, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania va solicita Fondului Monetar amanarea liberalizarii pretului gazelor.
Fata de o zi obisnuita de iarna, consumul a crescut cu aproape 6 milioane de metri cubi. Asa se face ca la sediul ministerului Economiei comandamentul se intruneste zilnic pentru analiza situatiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autoritatile ne linistesc, avem suficiente rezerve de gaz: cu 34 de milioane de metri cubi mai multi fata de 2011. Totusi, un consum ridicat mai mult timp poate scadea presiunea din tevi, iar in acest caz consumatorii industriali vor fi obligati sa-si restranga activitatea in favoarea consumatorilor casnici.
Tot duminica, presedintele Basescu a declarat ca Romania va negocia cu FMI ca Executivul sa dicteze pretul gazului pana in 2020.
Romanii nu vor sa rabde de frig si cresc treptat temperatura in case. Asa ajuns consumul national la gaze, sa inumeze ieri la 65 de milioane de metri cubi fata de 59 milioane cate s-au ars in fiecare zi din saptamana trecuta.
Totusi, reprezentantii Ministerului Economiei spun ca situatia transportului national de gaze este analizata zilnic si nu vor fi probleme deosebite in asigurarea cantitatilor necesare.
Probleme ar putea sa apara in cazul unui consum mare pe o durata mai lunga, sustin expertii.
"Probabil ca se va ajunge la decizia de a intrerupe marii consumatori astfel incat asigurarea consumului pentru populatie sa fie continuata" crede Sorin Paslaru, redactor-sef la Ziarul Financiar.
Deocamdata un lucru este cert, Guvernul vrea amanarea liberalizarii preturilor cu 5 ani.
Liberalizarea ar putea creste preturile la gaze cu pana la 30 la suta.