COMPLOT si SUBMINAREA economiei nationale. Detalii din dosarul Romgaz si reactia lui Ioan Niculae

Ultima actualizare: 04-11-2012 05:35

Afacerile cu gaze naturale au fost aruncate in aer, de o ancheta a DIICOT, soldata deja cu 40 de invinuiti: directori de minister, autoritati si companii de stat, dar si oameni de afaceri.

Cu totii sunt banuiti de complot si subminarea economiei nationale, acuzatii ce le pot aduce suspectilor condamnari de pana la 25 de ani de inchisoare.

Sunt vizate livrarile catre compania patronata de Ioan Niculae, care ar fi produs pagube la Romgaz si la buget de 126 de milioane de dolari.

De 24 de ore, omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul companiei Interagro, este in centrul unui scandal de proportii iscat de cea mai recenta ancheta a DIICOT. El si alte 39 de persoane din conducererea Ministerului Economiei, Agentiei de Reglementare in Energie si Romgaz sunt acuzati de complot si subminarea economiei nationale.

Activitatea infractionala - sustin procurorii - a vizat modalitatea de contractare a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de ROMGAZ, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.

Cu alte cuvinte, Ioan Niculae ar fi primit pentru combinatele sale de ingrasaminte chimice gaz metan preferential: doar din productia interna si la preturi derizorii. Mai mult, ar fi beneficiat de acest tratament desi inregistra restante la plata gazului consumat.

Ancheta declansata de DIICOT vizeaza doua perioade: 2005-2007 si 2008 - 2010, vremuri in care pretul gazelor a crescut de la an la an. Numai diferenta dintre gazul autohton si cel de import ar fi de trei ori, ceea ce ii face pe acuzatori sa vorbeasca despre un prejudiciu urias: 126 de milioane de euro.

Afacerile facute de Interagro cu Romgaz - sustin anchetatorii - ar fi generat imposibilitatea repartizarii de catre Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului national de inmagazinare si cresterea importului de gaze naturale. Consecinta: Sistemul Energetic National ar fi fost pus in pericol, iar economia nationala subminata.

Sistemul energetic national si mai ales afacerile cu gaz metan sunt monitorizate de Serviciul Roman de Informatii. Asa s-a intamplat si cu livrarile catre Interagro, iar cand au observat ca ceva nu este in regula, ofiterii Servicuiului au sesizat DIICOT.

Pentru sefii Ministerului Economiei, acuzatiile nu sunt deocamdata un motiv de ingrijorare: "Respectand principiul prezumtiei de nevinovatie, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va astepta pronuntarea unei solutii finale in acest dosar, iar in functie de aceasta va lua masurile legale".

Pana acum, 35 dintre cei 40 de invinuiti au fost instiintati oficial. Saptamana viitoare va veni randul omului de afaceri Ioan Niculae sa ajunga la DIICOT, apoi sa-si pregateasca apararea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!