Traian Basescu: Romania se bazeaza pe UE si Banca Mondiala daca zona euro se prabuseste
Traian Basescu a declarat, duminica, ca la intalnirea programata luni cu secretarul general al NATO la Bruxelles vor fi abordate subiecte ca: sistemul de aparare antiracheta, conceputul de "smart defense" si prezenta militara in Afganistan.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca Romania isi va asigura resursele si de la Banca Mondiala, si de la Uniunea Europeana, de oriunde, "daca lucrurile vor derapa in zona euro", ceea ce ar aduce Romania in dificultate
"Luam in calcul utilizarea oricaror bani, pe care eventual nu i-am gasit pe piata sau in buget, daca lucrurile vor derapa in zona euro. Deci, noi ne asiguram resurse, stiti ca avem la dispozitie 3,5 miliarde de euro de la Fond, din care nu am tras niciun euro, desi puteam sa tragem mai bine de un miliard de euro pana acum. Ne vom asigura resurse si de la Banca Mondiala, si de la UE, de oriunde, pentru situatia in care Romania ar avea nevoie daca, spre exemplu, se prabusesc exporturile. Trebuie sa... Romanului nu-i vom putea spune ca nu-i dam salariul pentru ca nu vom putea sa exportam in Germania. Va trebui sa avem banii de pensii si salarii, de functionarea statului, oricand la dispozitie”, a declarat presedintele Basescu.
Presedintele a precizat ca, daca zona euro intra in recesiune, Romania va fi in dificultate si cresterea economica va fi franata.
Romania negociaza cu Banca Mondiala (BM) o linie de credit de un miliard de euro pentru a sustine bugetul tarii, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru Romania al BM.
Basescu: Voi discuta cu secretarul general al NATO despre scut, "smart defense" si Afganistan
In ce priveste instalarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu, presedintele a spus ca "progresam in definitivarea angajamentelor legale" bilaterale.
Referitor la implicarea Romaniei sub cupola conceptului de "smart defense", presedintele a spus ca o contributie romaneasca poate fi adusa la asigurarea securitatii cibernetice, pentru ca avem "atatia hackeri talentati, care pot fi utilizati pozitiv". In privinta prezentei militare in Afganistan, presedintele a precizat ca nu se pune problema diminuarii efectivelor in 2012, dar din 2013, numarul militarilor romani aflati in zona se va reduce "considerabil".
"La Bruxelles am doua activitati: una legata de intalnirea cu secretarul general NATO in vederea pregatirii summit-ului ce va avea loc in luna mai. Al doilea obiectiv e participarea la Consiliul European Informal. Cat priveste intalnirea cu secretarul general NATO avem pe agenda cateva subiecte care vor fi discutate: primul legat de sistemul de aparare antiracheta", a spus presedintele.
Basescu a facut chiar si o afirmatie inedita in acest context spunand ca "avem hackeri talentati pe care putem sa ii folosim in vederea sigurantei zonei NATO".
Presedintele a vorbit si despre angajamentul Romaniei de a achizitiona 48 de aeronave compatibile cu cele NATO.
"Romania s-a angajat sa anchizitioneze 48 de aeronave compatibile cu cele NATO. In conceptul de smart-defence putem construi si altfel, mai multe state din zona sa asigure capacitatile aeriene necesare, in special pentru patrulare aeriana pe timp de pace, dar si interventii in afara teritoriului. Acest lucru ar degreva statele de cheltuieleile ce ar trebui asumate. Pentru regiune s-ar putea discuta ca un grup de state sa-si asume un cert numar de avioane, pentru ca patrularea aeriana sa fie indeplinita de statele NATO. In loc de 48 de avioane, sa ne gandim la un numar mult mic, daca si alte state din regiune ar cumpara astfel de avioane si ar asigura aparare in zona", a declarat Traian Basescu.
Basescu: Incercam o replanificare a liberalizarii preturilor la energie si gaze
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, in contextul referirilor la indeplinirea angajamentelor Romaniei fata de FMI, ca se va incerca o replanificare a liberalizarii preturilor la energie si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici.
Presedintele a mai spus ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu premierul Emil Boc a rezultat ca, in relatia cu FMI, Romania "va fi cu toate obiectivele indeplinite in linii mari".
"Singurul lucru pe care l-am stabilit impreuna cu primul ministru Emil Boc. ca va trebui renegociat in noua scrisoare catre Fond, este legat de replanificarea liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici. La gaze, spre exemplu in actualul acord cu Fondul, cu Uniune Europeana si Banca Mondiala, liberalizarea este prevazuta pentru agentii economici in 2013, iar pentru populatie in 2015", a spus presedintele.
Basescu: Romania va fi in dificultate daca zona euro intra in recesiune
Basescu a vorbit si despre impactul recesiunii din zona euro asupra Romaniei.
"Daca euro-zona intra in recesiune, asa cum prognozeaza analistii, in a doua parte a lui 2012, Romania va fi in dificultate, cresterea economica va fi franata. Si evaluarile de crestere pentru 2012, care sunt acum legate de 1,5% PIB au in vedere exact o posibila recesiune in zona euro", a declarat presedintele.
Basescu: Romanii au platit costul austeritatii, ramane sa-l plateasca si politicienii
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca daca va fi intrebat la summit-ul informal al Consiliului European despre protestele din strada din Romania, va spune ca "acestea sunt firesti, ca romanii au platit costul austeritatii si ca acest cost ramane sa fie platit si de catre politicieni".
"Le voi spune ca sunt proteste firesti, generate de masurile luate de Romania. Romanii au platit costul austeritatii, ramane sa-l plateasca si politicienii", a afirmat Basescu.