Generatia cu dintii stricati. Dulciurile, produsele fast-food si lipsa igienei au dus la o situatie ingrijoratoare in Romania
Patru din zece copii au carii la dintii definitivi si aproape 90% dintre ele nu mai pot fi tratate. Sunt rezultate ingrijoratoare care arata ca NU stam bine nici la igiena, nici la preventie.
In timp ce noua generatie mananca tot mai nesanatos, multe dulciuri si produse fast-food, controalele stomatologice de alta data au disparut. Din scoli dispar cabinetele stomatologice, iar acolo unde exista, nu sunt medici si asistenti care sa depisteze la timp eventualele probleme dentare.
“El a avut cateva cariute, si urmeaza sa aiba un tratament ortodontic.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La 14 ani, Gabriel are mari probleme cu dantura, pentru varsta lui. Primele carii i-au fost depistate inca de la 5 ani. De atunci, vizitele la stomatolog au fost foarte dese.
Dragos Ungureanu - tatal lui Gabriel: “E importanta rezolvarea lor la timp si rezolvarea corecta pentru ca aceasta daca nu se face cu siguranta apar recidivele si asta s-a intamplat si in cazul nostru.”
Un studiu recent arata ca 75% dintre copiii cu varste intre 5 si 13 ani au carii la dintii temporari. Iar cauza principala e alimentatia gresita. De mici, copiii primesc lapte praf care contine zahar, apoi continua cu dulciuri, alimente lipicioase si sucuri acidulate.
Acesta este un dinte care a fost agresat de o alimentatie necorespunzatoare, bauturi acidulate si dulciuri impreuna cu o igiena necorespunzatoare. Facem un experiment, punem acest dinte intr-o bautura acidulata si il vom lasa o perioada de timp. Repetand acest lucru zi de zi pe o perioada de cateva luni sau ani dintele incepe sa slabeasca, smaltul nu mai este la fel de puternic.
Si in cazul copiilor, stomatologii ne ofera trei sfaturi pretioase pentru o mai bun igiena orala. In primul rand periajul de doua-trei ori pe zi. Dar si vizite periodice la dentist sau o alimentatie echilibrata care sa contina fructe si legume si mai putin alimente cu zaharuri.
Marinela Banica - specialist ortodont: “Ideal ar fi ca prima vizita sa fie facuta imediat ce apar primii dintisori sau cel tarziu in jurul varstei de un an.”
Pe langa alimentatia si igiena necorespunzatoare, au disparut si controalele gratuite din scoli. Cabinete stomatologice nu mai exista, iar acolo unde au ramas, lipsesc medicii.
In Bucuresti, din 419 licee, scoli si gradinite, doar 150 au cabinete stomatologice. Doctori sunt si mai putini.
Marian Banu: “Avem un deficit evident de personal medical, incercam sa rezolvam problemele prin arondare sau prin mutare de copii de la o scoala la alta.”
Varianta privata e costisitoare. O simpla consultatie poate ajunge la 100 de lei, iar o lucrare complexa la cateva mii de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, dinti, dulciuri, alimentatie, carii, stomatologi, dantura,
Dată publicare:
14-02-2016 18:09