Garam masala, zatar sau sumac. Noile ingrediente preferate ale românilor
Mâncăruri exotice, deserturi sărate şi băuturi pline de condimente. Toate sunt în tendinţe anul acesta, potrivit unui studiu făcut de o companie din industria alimentară.
Drept urmare şi proprietarii de restaurante sau de magazine de la noi îşi ademenesc clienţii să încerce noi experienţe cultural - culinare. De pildă, carnea cu mango, cartofii cu zatar, salatele cu sumac, cocktailurile cu anason şi piper sau cafeaua cu turmeric au câştigat teren în România.
Un magazin din Braşov plin de culoare şi de parfumuri îmbietoare este un rai al condimentelor. Aici găsim piper cu lămâie, curry, verdeţuri de Provence sau garam masala - un amestec indian picant pe bază de chimion, cardamom, cuişoare, seminţe de coriandru, piper negru, scorţişoară şi nucşoară.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Reprezentant magazin: ”Am gătit orez cu garam masala. O aromă intensă şi specifică şi te duce cu gândul la exotic şi vacanţă."
Un gust aparte de lămâie îl dă sumacul, o plantă originară din Africa.
Reprezentant magazin: ”Cu siguranţă o creştere există, dacă până acum un an, doi lumea nu ştia ce e sumacul, zaram tandori, zatarul, acum ştie. Au fost în ţări exotice, unde le-a plăcut mâncarea."
Ghimbirul, şofranul, turmericul, piperul roşu, dar şi cel negru dau la rândul lor senzaţii intense papilelor gustative.
Un studiu despre tendinţele gusturilor în 2019, realizat de compania irlandeză Kerry, specializată în furnizarea de ingrediente pentru industria alimentară, arată că toate acestea, dar şi multe alte ierburi şi rădăcini, sunt la mare căutare în toată lumea.
Bucătar: ”Trebuie să fie un balans între combinaţiile astea. Pui condimentat cu turmeric, ghimbir, sos de soia, chilli, puiul trebuie să fie cald şi salata rece. Se accentuează tot gustul."
Potrivit experţilor culinari şi la deserturi se observă o schimbare. Alunele sărate, de pildă, amplifică gustul dulcelui, iar unii bucătari folosesc zahăr din aloe vera sau ştevie în loc de cel clasic.
Bucătar: "Se vor aromele deosebite, care nu sunt întâlnite în bucătăria de zi cu zi. Se merge foarte mult pe India, Africa.”
Atractive sunt şi preparatele cu fructe şi flori exotice, cum ar fi lucuma - un fruct subtropical cu gust dulce parfumat.
Bucătar: "Cremă de vanilie cu nişte flori de dovleac. Acum ne folosim de roşie, care duce spre oriental. Ne vom ajuta de fisalis, fruct adus din Columbia."
Tot mai consumat este şi cocosul, fie că vorbim de fructul în sine, lapte, ulei sau chiar frişcă. În ultimii trei ani, s-a înregistrat o creştere mondială de 5,2 la sută pentru aroma de cocos.
Smoothi-uri cu spirulină, maca şi gingseng, cocktailuri cu turmeric, cardamom - plantă tropicală ale cărei seminţe au un gust piperat - şi fructe de pădure câştigă şi ele locuri sigure în meniurile barurilor.
Într-un local, de exemplu, găsim peste 60 de condimente.
Reprezentant restaurant: "E tendinţa asta cu viaţa sănătoasă şi majoritatea au efecte tămăduitoare. Au un efect vizual, pentru că au diferite culori."
În cafenele, oamenii pot opta inclusiv pentru macha latte, un înlocuitor de cafea, preparat din pulbere de ceai verde, care energizeaza consumatorul pentru întreaga zi.