Targ de mancaruri traditionale in Oradea. Vizitatorii si-au facut toate poftele cu 2 zile inainte de Postul Pastelui
Luni incepe Postul Pastelui sau Postul Mare.
Pentru ca timp de 40 de zile credinciosii se vor abtine de la carne si lapte, sambata, la un festival de mancaruri traditionale din Oradea, ei au fost invitati la festin. S-au infruptat din carnati, caltabosi sau jumari, pregatite pe loc.
Pentru ca de luni incepe Postul Pastelui, cel mai aspru si mai lung de peste an, iar crestinii vor duce dorul bucatelor de dulce, zeci de gospodari din Romania, dar si din Ungaria prezenti la concursul "D'ale porcului", au parjolit in paie 22 de grasuni.
Bucatarii s-au intrecut in pregatit jumari proaspete, carnati, caltabosi sau vestitul toros unguresc.
Sepsi Zoltan, participant din Korosnagyharsany: "Gratare usor picante, sangerete facute cu magheran, toate sunt facute dupa traditia din Korosnagyharsany, complet alte gusturi."
De la festin nu puteau sa lipeasca sarmalutele in vita de vie sau varza. Oamenii au gustat din toate, cat au putut.
Postul Pastelui dureaza sapte saptamani, iar credinciosii au doar de doua ori dezlegare la peste, pe 25 martie de Buna Vestire si pe 9 aprilie de Florii. Crestinii ortodocsi si cei catolici vor sarbatori anul acesta Pastele pe 16 aprilie.