Reacția unei turiste din Asia după ce a gustat varză călită
În Sibiu, turiştii au văzut cu ochii lor cum se gătea de bine, în vremea Marii Uniri, acum 100 de ani.
Mai mult decât atât, au putut să guste din zecile de preparate: de la crap cu varză, tocăniţă de murături, mâncare de urzici şi până la dulciuri pe cât de simple, pe atât de gustoase.
La muzeul în aer liber Astra din Sibiu, gospodarii din Letea au încins tigăile pentru crap cu varză călită. O reţetă pe care lipovenii o fac la fel ca acum 100 de ani.
Printre cei care gustat această specialitate au fost şi câţiva asiatici.
Turistă: "Pentru mine, care călătoresc, să intru într-un restaurant şi să comand 10 feluri doar ca să le gust ar fi destul de greu. Dar aici pot încerca mai multe preparate şi pot discuta cu cei care le-au pregătit. E minunat!"
La fel de mult succes au avut chiftele de peşte şi chiar piftia de ştiuca.
Oltencele din Dăbuleni au recreat mâncarea soldaţilor romani din Războiul de Întregire.
Turist din Danemarca: "Da, suntem gata să mergem la război! E minunat ce se întâmplă aici, am venit şi nu prea ştiam la ce să ne aşteptăm, dar am avut o grămadă de surprize plăcute şi ne mai aşteaptă şi altele."
Ciprian Ștefan, directorul muzeului Astra: "E important să fim uniţi şi să ne acceptăm unii pe alţii, pentru că suntem diferiţi. Acum o sută de ani, câteva milioane de oameni şi-au jertfit viaţa pentru ca această unitate să existe."
Peste 350 de meşteri populari, muzicanţi şi bucătari amatori au participat la acest eveniment.