Functionarii publici vor sa intre in greva generala pe termen nelimitat

Ultima actualizare: 08-10-2012 16:56
Functionarii publici

UPDATE: Dupa ce a fost criticat de un coleg sindicalist, liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, da inapoi. El spune ca poate accepta si o alta data a grevei generale, decat cea de 27 septembrie, anuntata initial.

Dupa anuntul facut de liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a venit si replica Federatiei "SedLex", un sindicat care are in componenta si functionari publici din Romania.

Liderul SedLex, Vasile Marica, a declarat ca nu se poate asocia cu sindicatul lui Oprescu, deoarece organizatia acestuia este in executare silita si nu are nici macar 1.200 de membri.

"Oprescu a auzit de la noi ca am hotarat sa nu mai iesim in strada la mitinguri si pichetari si sa facem greva si a iesit acum in fata cu aceasta declaratie. Dar el nu are nicio forta, nu este in stare sa inchida nicio institutie, oamenii nu-l mai sustin", a declarat Marica.

Sebastian Oprescu afirma insa ca sindicatul sau nu e in executare silita, dar recunoaste ca are niste datorii, pe care promite ca le va plati anul acesta.

"Avem niste datorii la stat pentru ca ne-au costat foarte mult actunile de protest pe care le-am organizat, dar vom plati aceste datorii pana la sfarsitul anului", a precizat Oprescu, raspunzandu-i astfel lui Marica.

Presedintele SNFP a precizat totodata ca daca Sed Lex sau o alta federatie din administratie convin o alta data pentru greva generala, SNFP se va ralia la actiunea lor.

Sebastian Oprescu, a anuntat, marti, ca aproximativ 34.000 de sindicalisti vor intra in greva generala de pe 27 septembrie, pe termen nelimitat.

Ei cer revenirea la salariul avut inainte de diminuarea cu 25%, stoparea disponibilizarilor si protectia juridica a functionarilor publici.

Presedintele SNFP a spus ca este posibil ca Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie sa se solidarizeze cu greva generala a SNFP.

"Daca vom reusi sa corelam actiunile sindicale si cu alte federatii, putem devansa data grevei generale in 22 septembrie, atunci cand va fi un mare miting in Capitala, dar noi nu vom mai participa la pichetari si mitinguri pentru ca nu am rezolvat nimic cu aceste proteste", a mentionat Sebastian Oprescu.

Conform liderului sindical, odata cu declansarea grevei generale va fi blocata activitatea in 350 de institutii publice din administratia publica centrala si locala, precum Garda Financiara, Inspectia Muncii, Protectia Consumatorilor, CNSAS, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor si Garda Nationala de Mediu.

Sindicalistii se plang de faptul ca aproape jumatate dintre functionarii publici au un salariu cuprins intre 600 si 700 de lei.

Pe de alta parte, peste 20.000 de sindicalisti ai CNSLR-Fratia vor participa, in 22 septembrie, la un miting si un mars in Capitala. Anuntul a fost facut luni de presedintele Confederatiei, Marius Petcu.

El a declarat ca s-a decis organizarea unui miting si a unui mars, in aceeasi zi cu anuntatul protest al Federatiei "Sanitas", in 22 septembrie, si ca a transmis si celorlalte confederatii propunerea de a face un protest comun, dar nu a primit semnale ca ar fi de acord.

Petcu a precizat ca, daca exista neintelegeri sau divergente intre liderii de sindicat, ele nu sunt justificate pentru a expune membrii de sindicat.

Liderul sindical sustine ca daca dupa 22 septembrie, protestul lor ramane fara rezultat, vor initia o "actiune cu caracter civic" in care sa aduca toti nemultumitii din Romania la un protest.

Sindicalistii vor un salariu minim pe economie la nivel national de cel putin 750 de lei, revenirea la salariile din 2009, stoparea disponibilizarilor, pastrarea actualei forme a Codului Muncii, blocarea initiativei privind anularea negocierii la nivel de ramura.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO