Fructele și legumele românești nu vor fi deloc pe placul oamenilor anul acesta. Fermierii sunt disperați: ”E o tragedie”
Canicula care lovește neîntrerupt România vara aceasta are efecte negative asupra tuturor recoltelor de fructe și legume, care vor ajunge pe mesele oamenilor coapte la exterior, dar crude și acre la interior. ”Este o tragedie”, spun fermierii români.
Toate recoltele de fructe și legume din România de anul acesta sunt slabe atât cantitativ, cât și calitativ, din cauza caniculei neîntrerupte, scrie Agrointeligența.
Astfel, căldura excesivă a făcut ca fructele și legumele să se coacă mai repede la suprafață, dar să rămână crude, verzi și acre la interior.
”Această climă preponderent călduroasă prelungește perioada de vegetație, dar producția este diminuată. Prelungirea acestei perioade de vegetație a dus la maturarea anticipată a fructelor.
De exemplu, cultura de roșii trebuia să se finalizeze la 15, spre sfârșit de iulie, și s-a finalizat în iunie. Vărzoasele, ardeioasele la fel. Culoarea roșu, de maturitate la roșie, la ardei capia, ardei gras te duce cu gândul că ele sunt mature. Prunele au culoarea lor, vinețiul acela albastru închis, dar ele de fapt sunt verzi la interior.
Reproșuri au fost și la roșii – erau albe la interior și acre, dar asta datorită faptului că planta este un organism viu și ea în momentul în care se reorientează, e o restartare a ei la temperaturile foarte ridicate, gândirea ei este de a perpetua specia, adică de a produce semințe ca anul următor să poată să evolueze, dar din punctul de vedere al al calității lasă de dorit pentru că nici aici cercetarea nu s-a așteptat la asemenea longevitate”, a explicat Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe).
”Neavând producție, categoric, este o altă tragedie”
„Practic, noi avem de vreo 30 de zile temperaturi care noaptea n-au scăzut sub 28-25°. E o inadvertență în genetica plantelor, la toate. Și nu numai aici, uitați-vă la grâu, la floarea-soarelui s-a intrat la recoltat în iulie. După, rapiță, grâu, orz deci combinele cred că nu au avut respirație. Neavând producție, categoric, este o altă tragedie.
Vorbim de un dezechilibru al perioadelor de recoltare. Maturitatea se produce anticipat, perioada de vegetație se prelungește, că unor plante termofile, cum sunt ardeioasele, le convine, dar în cantitatea de producție nu se manifestă. Practic, a fost o tufă de plantă verde, dar fructele au fost minime”, a conchis președintele OIPA Legume-Fructe.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: canicula, romani, legume, fructe, interior, recolte, afectate, crude,
Dată publicare:
23-08-2024 14:04