Frigul din ultima perioada a facut ca albinele sa nu mai produca miere. "Falsurile" care ar putea aparea pe piata

21-05-2016 08:53

Daca asteptati cu nerabdare mierea de salcam, este posibil sa aveti parte de o surpriza neplacuta. In piata ati putea gasi doar borcane umplute cu productia de anul trecut sau adusa din strainatate.

Frigul din aprilie a facut ca arborii sa inghete, iar albinele nu au de unde sa isi culeaga nectarul. Apicultorii verifica fagurii cu atentie, dar la finalul fiecarei zile isi dau seama ca harnicile vietati risca sa moara de foame. In aceste conditii se anunta si scumpiri.

Apicultor: "Fagurii sunt goi, uitati, aici are ceva miere putina, dar e de anul trecut. Are pastura, in rest e gol, nu exista miere."

Domnul Ioan este din judetul Bistrita-Nasaud si se ocupa de trei decenii de apicultura, dar spune ca niciun an nu a fost cu atat de multe probleme. Este nevoit sa hraneasca albinele cu biostimulatori pentru ca micile vietuitoare sa nu moara de foame.

Apicultor: "Sunt 35 de hectare de padure de salcam. Miere inca nu ii, aici inca nu a inflorit. Peste 18 grade floarea da nectar, acum sunt 13 grade si bate vantul."

Vremurile in care strangea peste o suta de kilograme de miere au apus. Acum, barbatul spera sa fie cateva zile calduroase pentru a nu iesi in pierdere. Din cauza frigului din luna aprilie, spune el, albinele au ramas fara nectar.

In piete, deocamdata mierea nu s-a scumpit pentru ca producatorii vand din ce le-a mai ramas de anul trecut.

Producator in piata: "Borcanul vine la kg 30 de lei, la jumate 15 lei. O sa se simta automat ca daca e productie putina creste pretul."

Si in judetul Arad este aceeasi situatie.

Liviu Stana, apicultor: "Pana acum nu a fost mai mult de o suta de grame, cel putin pana la ora asta trebuiau sa fie cel putin un kilogram sau un kilogram jumate sau chiar mai mult."

Productia albinelor a scazut considerabil din cauza schimbarilor dramatice de temperatura.

Nita Vasile, apicultor: "E cald trei patru ore, se fac niste nori, automat se face frig si albina se opreste."

Specialistii ne recomanda sa fim atenti. In astfel de cazuri, este posibil ca multi comercianti sa vanda miere artificiala cu aroma de salcam.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO