Mierea romaneasca ecologica i-a cucerit pe straini. Cat din productie merge la export anual
Strainii se dau in vant dupa mierea romaneasca ecologica. Asa se face ca peste 70% din productie merge la export, in timp ce noi consumam anual in jur de 500 de grame pe cap de locuitor.
Zilele acestea la Blaj s-au adunat sute de producatori din tara, dar si din strainatate la cel mai mare targ apicol.
Mierea romaneasca ecologica i-a cucerit pe strainii care degusta zilele acestea la Blaj diverse sortimente la un targ de profil. Una dintre cele mai mari firme de produse apicole si cosmetice din Japonia importa anual din Romania peste 500 de tone de miere de salcam, iar acum vrea sa testeze mierea de tei.
Hideo Yamada - companie produse apicole si cosmetice Japonia: "Mierea de salcam din Romania are un gust si o aroma care este pe gustul consumatorului japonez si are un succes extraordinar in Japonia. Intr-un an importam in jur de 500 de tone de miere de salcam."
Si un grup de turisti din Belgia a venit la targ sa guste diverse sortimente de miere, iar aromele speciale i-au cucerit.
Peste 10.000 de tone de miere romaneasca merge la export anual in toata Europa, dar si in Asia. Strainii apreciaza calitatea dar si pretul, care variaza intre 4 si 6 euro pe kg.
Victor Mates - organizator: "Productia Romaniei este undeva la 15-18 mii de tone pe an si aproximativ 70% se da la export."
Si in tara lucrurile au inceput sa se miste si consumatorii de miere aleg numai produsele ecologice, chiar daca dau un ban in plus.
Pentru cei care vor sa incerce gusturi noi de miere din flori de papadie, de mana, coriandru sau rapita, targul este deschis si duminica la Blaj.