FOTO. Descoperiri pe șantierul unui drum expres din România. Precizările Primăriei Tureni
Două situri arheologice, unul dintre ele datând din secolul al II-lea înainte de Hristos, au fost descoperite pe şantierul Drumului Expres A3 – Tureni, a anunţat Primăria localităţii.
Update Primăria comunei Tureni face următoarele precizări după ce, în presă, sunt vehiculate mai multe informații eronate cu privire la siturile arheologice descoperite pe şantierul Drumului Expres A3 – Tureni.
Știre inițială „În urmă cu trei zile, pe traseul DX A3 - Tureni, arheologii au descoperit două situri arheologice, după cum urmează: Un sit conţinând aşezăminte umane şi o lance, datate din secolul II Ante Hristum (înainte de Hristos), respectiv un sit conţinând aşezăminte umane, vase de ceramică şi gropi de provizii, din perioada daco-romană (secolul II Post Hristum). Aceste descoperiri atestă, cu adevărat, continuitatea locuirii acestor meleaguri de către populaţii (daci, respectiv romani) atât în secolul II înainte de Hristos, cât şi în secolul II după Hristos”, a informat Primăria Tureni print-un comunicat citat de News.ro.
Primăria Tureni precizează, în comunicat, că descoperirile au fost făcute de către arheologii de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, aceste situri având „o importanţă fundamentală pentru înţelegerea fenomenului de continuitate antropologică, în teritoriile intra-carpatice”.
De asemenea, într-un mesaj postat pe Facebook, primăria Tureni a precizat că așezarea romană care a fost descoperită ”este complexă”.
”DESCOPERIRI DE MARE VALOARE
Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase. O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea, înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H.
Așezarea romană este complexă: s-au găsit două locuințe romane semiadâncite, bucăți dintr-un vas de provizii de tip dolium, gropi de provizii și alte bucăți de ceramică fină.
Și încă ceva s-a mai descoperit: dovada că aici trăiesc români de sute de ani. Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.
Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim.” - se arată în mesajul primăriei Tureni, publicat pe rețeaua socială.