Casele nationalizate raman inca o problema nerezolvata in Romania. Primariile sunt depasite
Anii trec, iar casele nationalizate raman o problema nerezolvata in Romania. In timp ce apar noi cereri de revendicare, edilii sunt nevoiti sa gaseasca solutii pentru fostii chiriasi care ajung pe drumuri.
Dar primariile au prea putine locuinte sociale la dispozitie, in comparatie cu numarul tot mai mare de solicitari. Pe de alta parte, procesul de retrocedari este unul anevoios, pentru ca uneori in hora intra falsi proprietari.
Familia Tanasache risca sa devina un caz disperat in Bucuresti. In 1990, doamna Maria, mama singura cu doi copii, a obtinut de la primarie un apartament cu 4 camere din sectorul 4 al Capitalei. Proprietarii fugisera din tara in Germania, inainte de '89. Dupa aparitia legii caselor nationalizate, oamenii s-au hotarat sa ceara casa inapoi. Au intentat un proces, iar anul acesta, justitia a decis: pe 16 octombrie casa redevine a lor.
Chiar daca legea le da dreptul chiriasilor sa ramana in locuinta inca 5 ani platind o chirie lunara, proprietara le-a cerut 800 de euro pe luna. Imposibil, in conditiile in care Stefan, angajat la Institutul National de Statistica impreuna cu fratele sau Victor, salariat la Institutul Cantacuzino, castiga 1600 de lei. La care se adauga doar 300 de lei, salariul mamei, femeie de serviciu. Oamenii au trimis solicitari autoritatilor, dar nu s-a rezolvat nimic.
In Bucuresti, exista in acest moment 1357 de chiriasi pe punctul de a ajunge in strada, dupa ce casele in care locuiesc au fost retrocedate proprietarilor. Grav este ca fondul locativ al primariei Capitalei pentru astfel de cazuri cuprinde in acest moment doar 50 de garsoniere.
Iar explicatiile date de edili nu le tin de adapost celor sarmani. Primaria sustine ca nu are bani sa cumpere alte case si nici functionari destui care sa analizeze actele depuse de revendicatori din 2001 si pana acum.